Mens feriestillheten har lagt seg over store deler av Norge og solen skinner på Østlandet, har den norske kronen lagt på seg gradvis og stille.
Da Norges Bank la frem forrige pengepolitiske rapport 19. juni og varslet 50 prosent sannsynlighet for lavere rente, svekket kronen seg brått med fem-seks prosent mot euro og dollar. Svekkelsen etter sentralbankens nye prognose i juni var svært stor og den norske kronen har ikke svekket seg så mye på så kort tid siden 2010.
Men mye av dette har den nå lagt på seg igjen, ifølge gårsdagens Morgenrapport fra DNB.
Det er egentlig en underlig krig hvor landene slåss om å ha den svakeste valutaen
På helgens G20-møte var det mye diskusjon om valutakurser og det mange betegner som en valutakrig mellom verdens største økonomier. Det er egentlig en underlig krig hvor landene slåss om å ha den svakeste valutaen. Når valutaen er svak betyr det at man selger billig og kjøper dyrt. En av grunnene til at Norge har blitt rikere det siste tiåret, er at valutakursen har styrket seg med 10–15 prosent.
Noen vil si at en sterkere valutakurs er gevinsten ved å bli et rikere land. Andre vil si at det er straffen. For det blir unektelig vanskeligere å selge varene til andre når de stiger i pris som en følge av sterkere valuta.
I dagens situasjon med høy ledighet i Europa og USA og tiår med manglende vekst i Japan, står arbeidsplasser og økt innenlandsk produksjon høyere på dagsorden enn billig import. Derfor ønsker de seg svakere valuta.
I tillegg er økonomien så viselig innrettet at den økonomiske politikken som stimulerer veksten innenlandsk, nemlig lave renter og pengetrykking, også bidrar til å svekke valutaen.
Men når de rike landene nå gjør det, rammes de store fremvoksende økonomiene som har satset på eksport som veien til rikdom, sånn som Brasil og Kina. Kinas overskudd på handelsbalansen er redusert fra ti prosent av bnp før finanskrisen til omtrent bare en fjerdedel av det nå. I tillegg har Kina akseptert å la valutakursen styrke seg og målt mot handelspartnerne har den reelt styrket seg med seks prosent i år.
I Norge er det tegn til at veksten blir svakere, men fremdeles tyder det meste på at økonomien vil utvikle seg bedre enn hos de fleste av våre naboer. Og da kan vi trolig fortsatt glede og gremme oss over en sterk krone.
Les også:
Spår comeback for kronen: - Ingen krise i norsk økonomi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.