Statoil, som er operatør for utvinningstillatelse 602, har gjort et lite gassfunn i undersøkelsebrønn 6706/11-2m, som ligger rundt 20 kilometer vest for Aasta Hansteen-feltet i nordlig del av Norskehavet, skriver TDN Finans.

Hensikten med brønnen var å påvise petroleum i øvre kritt reservoarbergarter (Niseformasjonen).

«Brønnen påtraff en total gasskolonne på om lag 70 meter i Niseformasjonen, hvorav 40 meter i sandstein med meget god reservoarkvalitet. Foreløpig beregning av størrelsen på funnet er mellom en og tre milliarder standard kubikkmeter utvinnbar gass», heter det.

Brønnen ble ikke formasjonstestet, men det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking.

Rettighetshaverne vil vurdere funnet sammen med andre funn i denne utvinningstillatelsen og nabotillatelsen 218 med hensyn til utvikling og tilknytning til Aasta Hansteen-feltet, opplyses det.

Statoil har en eierandel på 40 prosent i lisensen, mens Atlantic Petroleum eier 10 prosent.

Rekordfart

Statoils tre funnbrønner i PL602 nær Aasta Hansteen, er de raskest fullførte dypvannsbrønnene noensinne på norsk sokkel.

Den seneste brønnen, Gymir, hvor det ble gjort et mindre gassfunn, ble fullført på 13 dager, som ifølge Statoil er «helt unikt» for en dypvannsbrønn.

-Den samlede besparelsen på de tre brønnene er 50 dager eller 360 millioner kroner, sammenlignet med den opprinnelige planen. Dette er et resultat av STEP (Statoil technical efficiency programme) innen boring og brønn, og evnen til den landbaserte planleggingsgruppen og mannskapet på Transocean Spitsbergen til å utnytte hele potensialet i boreprosessen, sier leder for Statoils leteboringsoperasjoner på norsk sokkel, Thor Emil Bensvik, i en kommentar.

Dan Tuppen, direktør for Statoils letevirksomhet i Norskehavet og Barentshavet, vektlegger at selskapets letekampanje i 2015 rundt Aasta Hansteen har påvist et oppsidepotensial i området.

-De samlede anslåtte volumene i de tre funnene Snefrid Nord, Roald Rygg og Gymir utgjør 75-120 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, noe som tilsvarer en tredel av de utvinnbare volumene i Aasta Hansteen-feltet, sier Tuppen.

Funnene vil nå bli ytterligere evaluert med tanke på en framtidig oppkopling til anleggene på Aasta Hansteen, for å utnytte infrastrukturen maksimalt og forlenge platåproduksjonen, opplyses det videre.

Les også:
Nordmenn blir rundlurt av feriehus-svindlere
Så mye dyrere er det å bygge bolig i Norge enn i Sverige
Våget ikke bestille kake til festen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.