Kraftig oljeprisfall og skyhøye kostnader fortsetter å prege Statoil.
– Første kvartal i år blir det desidert svakeste Statoil-kvartalet i nyere tid.
Aksjeanalytiker Trond Omdal i Pareto er sikker i sin sak. Han viser til at 32 aksjeanalytikere i snitt anslår at Statoil vil få et justert snittresultat før skatt på 17,5 milliarder kroner i første kvartal. Det kommer frem av en oversikt Statoil la frem torsdag, en uke før resultatpresentasjonen.
– Det justerte driftsresultatet blir under halvparten av resultatet i bunnen av finanskrisen, første kvartal 2009, sier han.
Problemet for Statoil er at kostnadsnivået ble drevet til værs under oljeboomen de siste årene. Og selv om oljeprisen gikk lavere under finanskrisen enn nå, kom den svært raskt opp igjen. Lite tyder på noen rask oljeprisoppgang nå.
Paradoks
Likevel holder Statoils aksjekurs stand på et nokså høyt nivå, inntjeningskollapsen tatt i betraktning.– Pris sammenlignet med inntjening gir et grusomt høyt tall. Historisk er Statoil blitt priset til ti ganger inntjening, nå er det mer enn 20-gangeren, sier Omdal.
Han mener Statoils løfter om å opprettholdet aksjeutbyttet er grunnen til at aksjekursen holder stand. I bunn og grunn satser selskapet altså på at oljeprisen stiger. Alternativt må selskapet utsette eller selge prosjekter. Selskapets sparetiltak og lavere investeringsvilje merkes allerede langs norskekysten (se reportasje).
– På et eller annet tidspunkt, hvis oljeprisen er lav lenge nok, må Statoil likevel kutte utbyttet. Statoil guider på at selskapet neste år trenger en oljepris på 100 dollar fatet for å gå i balanse etter utbytte, sier Omdal, som anbefaler sine kunder å holde på Statoil-aksjen.
I forrige kvartal var resultatet på 26,9 milliarder kroner:
- Statoils kvartalsresultat ble påvirket av det betydelige fallet i oljeprisen, sa Statoil-sjef Eldar Sætre da.
Alternativ til rentepapirer
Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken er mer skeptisk til Statoil, og har en reduser-anbefaling.
Hun mener blant annet at Statoils resultater internasjonalt blir verre enn de fleste analytikere tror, blant annet fordi kostnadene blir høyere på grunn av den sterke dollaren.
– Paradoksalt nok tar vi kursmålet opp fra 130 til 140. Det er fordi investorene i enda større grad enn vi trodde er villig til å betale for utbytte, sier Gjøen.
Hun mener prisingen av Statoil er fjernet fra kortsiktige og mellomlangsiktige inntjeningsutsikter. Hun mener renter nær null på på rentepapirer er noe av årsaken.
– Investorene søker utbytte. Det har også noe med rentemarkedet å gjøre – investorene får ikke vanlige renter noe sted, sier hun.
– Vi tror oljeprisen har vært på laveste. Men selv da er Statoil bemerkelsesverdi høyt priset. Selskapet har tydeligvis lykkes med utbyttestrategien sin.
Les også: - Påvirket av det betydelige fallet i oljeprisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.