– Det er økende usikkerhet om oljeprisen. Det er stor usikkerhet fordi USA produserer mer selv, noe som øker tilbudet og presser prisen ned. I tillegg kjøper Kina mindre enn før, sa Stoltenberg til NRK under en pause fra regjeringens budsjettkonferanse torsdag.
Regjeringens anslag for oljeprisen neste år justeres ned fra 625 kroner til 600 kroner fatet og ytterligere ned til 535 kroner fatet i 2015. Det innebærer en forventet nedgang på nesten 15 prosent.
– Og vi må være forberedt på ytterligere nedgang, sier Stoltenberg.
To prosent
I tillegg ønsker regjeringen å stramme inn på uttaket fra oljefondet.
– Neste års oljepengebruk vil være på nivå med det laveste vi har hatt, sier Stoltenberg til Dagens Næringsliv.
Statsbudsjettet for 2014 vil inneholde 50 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tillater.
Innstrammingen neste kan gi Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg og de andre partiene på borgerlig side et problem når de møtes til eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget.
– Vi vil, slik tallene nå står, legge opp til for neste år å bruke knapt 3 prosent av pensjonsfondet, sier Stoltenberg.
Advarer
Statsministeren mener at norsk økonomi neste år ikke vil ha godt av det dersom det blir brukt så mye som handlingsregelen åpner for.
– Hvis vi faller for fristelsen til å bruke hele avstanden opp til fireprosentbanen – som vil være om lag 50 milliarder kroner – vil det virkelig være skadelig for norsk økonomi. Det vil være en massiv impuls, en stimulering av etterspørselen i en tid der vi er bekymret for høy kostnadsvekst, kronekurs og rente, sier statsministeren.
Han peker på at dette i så fall ville innebære en finanspolitisk stimulans på over to prosent.
– Det vil si samme størrelsesorden som den tiltakspakken vi la fram under finanskrisen. Det var den sterkeste stimulansen – i noe enkeltår – på 30 år, sier Jens Stoltenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.