Nærings- og handelsminister Trond Giske har flere ganger tidligere tatt til orde for at formuesskatten kan erstattes med eiendomsskatt, og den siste tiden har selv LO-leder Roar Flåthen åpnet for å diskutere formuesskatten og se på muligheten til å utvide eiendomsskatten.
På NHHs høstkonferanse i Oslo igår gjentok Giske utspillet.
- Hvorfor skal det være mindre lønnsomt å investere i produktiv virksomhet enn i eiendom, spurte Giske ifølge DN.
Han mener det er nødvendig med tverrpolitisk enighet for å få til en omlegging.
- Forslaget ble skutt ned først av Erna Solberg. Så av statsministeren, sa Giske.
Avviser forslaget
I dag avviser statsminister Jens Stoltenberg nok en gang problemstillingen og viser til valgløfter.
- Jeg vil ikke spekulere i det, utover å si at vi har ingen planer om å gjøre noe annet enn det vi har sagt når det gjelder eiendomsskatt, nemlig at det fortsatt skal være en kommunal skatt, sier han til DN.no etter en pressekonferanse fredag.
Stoltenberg avviser også at en skattereform kan være aktuell for å demme opp for den boligboblen han selv er redd skal sprekke. I stedet viser han til en verktøykasse full av andre virkemidler:
- Det handler dels om at bankene selv har ansvar for å vurdere risiko når de låner ut penger til boligformål, det handler blant annet om noen av de forslagene som Finanstilsynet har lagt på bordet i forhold til egenkapital, som vi nå skal se på, sier han om tilsynets forslag om å øke kravet fra 10 til 15 prosent av lånesummen.
- Og så handler det også om hvordan vi fører både budsjettpolitikk og rentepolitikk for å bidra til at vi ikke får overoppheting av norsk økonomi. Det er en del av den politikken vi hele tiden fører.
- Bruke livet på mer fruktbare ting
Stoltenberg tar også til motmæle mot et annet Giske-utspill. Næringsministeren, som tilhører den EU-skeptiske fløyen i Arbeiderpartiet, uttalte på torsdag at han er "sjeleglad" for Norge ikke deltar i euroen, som ifølge ham "er et byggverk som er feil i selve grunnpilarene".
- Det er ikke noen problemstilling, avfeier Stoltenberg.
Statsministeren har et annet syn på fellesvalutaen, og understreker at den ikke har skylden for de dagens problemer.
- Det er sammensatt bilde ute i Europa. Storbritannia opplever store underskudd, høy og økende ledighet. De er ikke med i euroen. USA er jo ikke med i euroen, og de har store problemer med arbeidsløshet og statsgjeld. Og så har du land som Tyskland, Nederland og Østerrike som er med i euroen og har god vekst og god utvikling, argumenterer han.
Stoltenberg konkluderer med et flir:
- Det er ikke noe tema, og jeg kommer til å bruke mitt liv på mer fruktbare ting enn å arbeide for at Norge skal ha noe med euroen å gjøre.
Les mer:
<b>Stoltenberg frykter det er tidsspørsmål før boligboblen sprekker</b>
<b>Statsministeren åpner for å endre formuesskatten</b>
<b>Flåthen åpner for å fjerne formuesskatten</b>
<b>- Sjeleglad for at Norge ikke gikk inn</b>
<b>- Det er blitt verre</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.