Klokken 21:00 torsdag kveld norsk tid løper fristen ut for de av Hellas' kreditorer som ønsker å delta i gjeldsbytteordningen der gamle greske statobligasjoner byttes ut med nye.

Per onsdag kveld var deltagelsesraten rundt 58 prosent, ifølge Bloomberg News. Det ventes dermed at nivået vil nå minimumskravet på 66 prosent og kanskje også over 75 prosent i løpet av dagen.

Usikkerhetsfaktorer
Ryktene i markedet tilsier nå at Hellas får den andelen de søker på privat deltagelse i gjeldswappen, gitt at regnestykkene er riktig med at de trenger rundt 90 prosent for å få gjelden ned rundt 100 milliarder euro, ifølge Dørum.

- Det er imidlertid mange usikre faktorer i dette regnestykket, med tanke på hvilken primærbalanse landet klarer å levere fremover, landets vekstmuligheter, realisering av privatiseringsinntekter og når de private långiverne kommer på banen igjen for Hellas. Alt dette er viktig for at Hellas’ gjeld skal komme ned mot 120 prosent av BNP i 2020, sier han til TDN Finans.

Tror 80-90 prosent vil være nok
Dørum tror at et deltagelsesnivå rundt 90, ”les 80-90”, vil være nok og at Hellas vil se seg fornøyd med dette, og droppe tvangsutløsning.

- Dersom de kan unngå konkurs, så tror jeg de vil unngå det. Blir derimot oppslutningen lavere, fra rundt to tredjeparter opp mot 80 prosent, tror jeg nesten ikke de har noe annet valg enn å tvangsinnløse resten, og da får vi også utløsning av CDSer med tilhørende markedsstøy, sier sjeføkonomen til TDN Finans.

Mye kan være tatt ut
Han mener man kan se lyst på morgendagens marked dersom Hellas oppnår en andel nær 90 prosent, men vil ikke spekulere markedsbevegelser dersom andelen blir mye lavere og sier mye allerede kan være tatt ut i markedet.

- Dersom oppslutningen blir så lav at de må ty til tvangsinnløsning for å få inn det nødvendige beløpet, vil det være negativt for markedet og potensielt negativt for gjeldspapirer utstedt av andre land som for eksempel Portugal, sier han.

Fortsatt i utforbakke
Sjeføkonomen mener fokus fremover, gitt at swappen går i orden, blir i hvilken grad landet er i stand til å oppfølge sin del av avtalen fremover, med blant annet privatiseringsprogrammet, budsjettkutt og strukturelle reformer.

- Man må huske på at dette er en økonomi som er på rask vei i utforbakke og har falt 13 prosent i løpet av fire år, og vil falle nye fire prosent i år, har trefoldet arbeidsledigheten og møter betydelig motstand blant folket, sier han til nyhetsbyrået TDN Finans.

Les også:
Dr. Doom: Hellas' private investorer er de heldige

<b>Tror Hellas må tvinge kreditorene</b>
- Gjeldswap er det eneste og beste tilbudet

Dr. Doom tror eurosonen kollapser

- Det blir ekstremt spennende

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.