I over et år har myndigheter verden over samarbeidet om å utarbeide regler som skal hindre at verdensøkonomien på ny havner i en ødeleggende finanskrise. Det nye lovverket blir trolig en del av diskusjonene på møtet i G20 som starter i Seoul natt til torsdag.

Målet er å avdekke hvilke banker som kan komme til å velte det globale finanssystemet dersom de havner i problemer. Ifølge Financial Times sier personer med kjennskap til agendaen for toppmøtet i Seoul at myndighetene vil konsentrere seg om store banker som opererer globalt.

Slipper unna
Det vil i så fall bety at store banker som i stor grad har begrenset virksomhet utenfor eget hjemland kan slippe unna de strengeste reguleringene.

Ifølge avisen vil mange store banker i Kina og Japan dermed bli holdt utenfor. I stedet skal nasjonale myndigheter ha tilsyn med disse institusjonene.

Samtidig skal politikere og tilsynsmyndigheter ha konkludert med at det blir for komplisert å utarbeide et felles, globalt regelverk for hvordan man håndterer banker som går overende. Likevel vil jobben med å lage lister over de mest systemkritiske bankene fortsette.

Gradert etter risiko
Bankene vil bli gradert etter hvor stor risiko de utgjør. Den første listen vil inneholde bankene som kan komme til å true det globale finansielle systemet, mens den andre listen vil være systemkritiske i eget land, men ikke for verdensøkonomien.

Ifølge FT vil bankene på den første listen bli gjenstand for langt strengere tilsyn og krav om høyere kapitaldekning. The Financial Stability Board (FSB), en organisasjon som er opprettet av tilsynsmyndigheter i G20-landene, har arbeidet med en slik liste det siste året.

Ifølge avisen utgjør disse bankene FSBs originale liste:

USA:

JP Morgan Chase

Morgan Stanley

Bank of America Merrill Lynch

Citigroup

Canada:

Royal Bank of Canada

Storbritannia:

HSBC

Barclays

Royal Bank of Scotland

Standard Chartered

Sveits:

UBS

Credit Suisse

Frankrike

Societe Generale

BNP Paribas

Spania

Santander

BBVA

Japan

Mizuho

Sumitomo Mitsui

Nomura

Mitsubishi UFJ

Italia

Unicredit

Banka Intesa

Tyskland

Deutsche Bank

Nederland

ING(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.