Storbankene UBS, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JP Morgan, Citigroup, HSBC og Barclays Bank er alle stevnet for retten av myndighetene i New York for sin angivelige rolle i manipuleringen av internbankrenten Libor (se faktaboks).
Mange berørte
Ifølge amerikanske myndigheter finnes det minst 900.000 utestående boliglån som ble indeksert mot Libor i perioden mellom 2005 og 2009, som er tidsrommet for når rentemanipuleringen skal ha skjedd, ifølge Financial Times.
Boliglån, studielån og andre kredittprodukter for skyhøye summer er blant de instrumentene som kan ha blitt påvirket.
Den globale etterforskningen av forholdene truer så mange som 20 banker og finansieringsinstitusjoner som kan ha bidratt til manipuleringen, ifølge avisen.
En av flere granskninger
Stevningen mot de syv bankene kommer i tillegg til separate undersøkelser fra påtalemyndigheter og reguleringsmyndigheter i land som Storbritannia, Kanada, Japan og USA.
Ifølge Bloomberg pågår det også en kriminaletterforskning i USA.
Samarbeider
Flere av de syv banken har ikke ønsket å uttale seg, ifølge ledende medier.
En talskvinne fra Royal Bank of Scotland (RBS) opplyser imidlertid at banken fortsetter å få forespørsler fra en rekke reguleringsmyndigheter som undersøker rentesettingen av Libor og andre renter, ifølge Bloomberg.
RBS samarbeider med etterforskerne og «holder relevante reguleringsmyndigheter informert».
"Det er ikke mulig å anslå med sikkerhet hvilke konsekvenser disse undersøkelsene og relaterte utviklingene vil ha for selskapet", skriver talskvinne Sarah Binnie i RBS i en e-post til Bloomberg.
Rekordbot
Tidligere i sommer ble det avslørt at ansatte i investeringsbanken Barclays Bank i perioden 2005 til 2009 forsøkte å manipulere den såkalte Libor-renten.
Les også:
Ble lovet champagne for å manipulere markedet
Banken godtok en bot på 290 millioner pund, rundt 2,7 milliarder kroner, i et forlik med britiske myndigheter.
Saken førte til at både bankens styreleder, konsernsjef og tidligere sjef for investeringsbankvirksomheten gikk av, og sendte sjokkbølger gjennom finansmarkedene.
Bankene blir spurt om hvor mye det vil koste dem å låne fra hverandre for 15 ulike perioder, fra natten over til ett år i valutaer som dollar, euro, yen og sveitsiske franc.
Etter at en gitt mengde av svar er ekskludert, blir det tatt et gjennomsnitt av de gjenværende svarene, som publiseres for hver valuta av BBA hver dag før klokken 12.00.
Kilde: Bloomberg
Les også:
Britisk storbank får milliardbot for brudd på Iran-sanksjoner
<b>EU vil kriminalisere rentetriksing</b>
<b>Europeiske storbanker etterforskes for rentetriksing</b>
<b>Gigantsøksmål etter rentetriksing</b>
<b>Rentetriksing-skandalen: - En sak som angår mange banker</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.