Presset mot statsminister David Cameron stiger i EU-spørsmålet etter at et forslag om å nedgradere Storbritannias medlemsstatus er kommet for dagen.
Det er en gruppe innflytelsesrike føderalister i Brussel som står bak forslaget, 40 år etter at Storbritannia gikk inn i det som da het EF.
Føderalistene er tilhengere av tettere integrering av EU-medlemmene og mer makt til Brussel, noe Storbritannia har motsatt seg ved flere anledninger.
Ifølge Daily Mail innebærer forslaget fra føderalistene at Storbritannia blir degradert og får status som støttemedlem. Landet skal fortsatt få tilgang til EUs indre marked, men slipper å forholde seg til sosial lovgiving og byråkratiet som knyttes til fullt medlemskap.
Storbritannia mister imidlertid vetoretten når det gjelder EUs politikk og vil verken få EU-kommissær eller representanter i EU-parlamentet.
Krever unntak
Storbritannia har flere ganger forsøkt å få unntak fra deler av EU-samarbeidet, og i høst har flere røster tatt til orde for at landet gjør seg opp en mening om de vil være med på det løpet som legges opp i Brussel eller ikke.
Krisen i eurosonen, der Storbritannia ikke er medlem, er blant sakene som har fått andre EU-land til å kreve tettere integrering og felles lovverk for medlemslandene.
Fredag advarte EU-president Herman Van Rompuy mot hva som kan skje hvis flere land følger britenes eksempel.
– Da ville unionen generelt, og fellesmarkedet spesielt, raskt gå i oppløsning, sa Van Rompuy i et intervju med den britiske avisa The Guardian.
Les: Van Rompuy: - Cameron kan få EU til å rakne
Dagen etter ba tidligere sjef for EU-kommisjonen, Jacques Delors, Storbritannia om å tre ut av EU i bytte mot en annen form for partnerskap.
Vil være medlem
Statsminister David Cameron mener imidlertid fortsatt at Storbritannia bør være medlem av EU, til tross for meningsmålinger som viser at et flertall av britene ønsker å melde seg helt ut av unionen.
Som svar på utspillet fra EU-føderalistene, gjentar Downing Street at statsministeren ønsker et nytt forhold til EU, men at han ikke umiddelbart ønsker samme status som Norge.
Det vil si tilgang til det indre marked uten formell innflytelse i Brussel.
– Fantastisk løsning
I statsministerens parti, De konservative, er Cameron under press for å utlyse folkeavstemning om Storbritannias EU-framtid.
Enkelte toryer ønsker derfor føderalistenes forslag velkommen og ser det som et tegn på at EU-debatten i Storbritannia blir tatt på alvor i Brussel.
– Det viser at Storbritannia kan forhandle fram et nytt forhold til EU. Det er også et tegn på at mange på kontinentet nå innser at Storbritannia ikke kan bli med i eurosamarbeidet og trenger et løsere forhold basert på handel, sier tidligere minister John Redwood.
Den euroskeptiske toryen Douglas Carswell sier til Daily Express at støttemedlemskap kan være en fantastisk løsning.
– Men bare hvis vi ikke lenger underlegges EU-lover og slipper å betale for fete lønninger i Brussel, sier Carswell.
Ny medlemskategori
Det er ventet at Den europeiske føderalistunionen vil utbrodere planene for Storbritannias forhold til EU i et forslag til EU-traktat til våren.
Den britiske liberaldemokraten Andrew Duff, som sitter i EU-parlamentet og leder unionen, sier at forslaget vil opprette en ny medlemskategori for å sørge for at Storbritannia ikke forlater EU fullstendig.
– Hovedmålet på kontinentet er å skape et føderalt system som fungerer, og Storbritannia blir sett på som en stadig hindring i dette arbeidet, sier Duff.
Han sier til Daily Express at det vil være en katastrofe hvis Storbritannia trer helt ut av EU.
Les også: Euroens død og Demokratisk kollaps i 2013? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.