Det er nå klart hvem som vil stille som kandidat til å ta over etter statsminister David Cameron som leder av det konservative partiet i Storbritannia.
De to favorittene er innenriksminister Theresa May og justisminister Michael Gove, og det er May som har seilet opp som den største favoritten.
Overraskende vending
I en overraskende vending torsdag annonserte den tidligere London-ordføreren og ledende brexit-forkjemperen Boris Johnson at han ikke stiller som kandidat.
- I samråd med mine kolleger og i lys av omstendighetene i Parlamentet har jeg konkludert med at personen ikke kan være meg, sa Johnson under et møte med pressen torsdag ettermiddag.
Det er ikke kjent hvilken rolle Johnson vil ta i en eventuell ny regjering.
- Det var veldig overraskende. Han var forhåndsfavoritten, den som har gitt mest stemmer til ut-kampanjen, og lå an til å overta, sier førstelektor og Storbritannia-kjenner Jan Mustad ved Universitetet i Agder til DN.
Han tror den overraskende vendingen er et resultat av at både partiet selv og Johnson kom frem til at han ikke var klar for statsministerposten.
- Han har liten parlamentarisk erfaring. Han gjorde det bra som London-borgermester, men det er noe helt annet enn den politiske scenen du står på som statsminister, sier Mustad, som også lanserer May som storfavoritt.
Ny favoritt
Frem til Johnson utelukket seg selv torsdag, lå han hakket foran innenriksminister Theresa May på de politiske meningsmålingene.
May stilte seg formelt bak statsminister David Cameron og støttet fortsatt EU-medlemsskap, men tok avstand fra «brexit»-debatten under valgkampen. Det kan gjøre henne til en mulig kompromiss-kandidat for det splittede partiet.
- Jeg tror at når alt kommer til alt vil hun ta det hjem, sier førstelektor og Storbritannia-kjenner Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo til DN.
Selv da Boris Johnson var ventet å stille som kandidat holdt Bratberg en knapp på May.
- Dersom det er et ønske om en kandidat som tar sikte på å samle de ulike leirene er nok May det klare valget. Hun har båret tunge verv og representerer kontinuitet fra Cameron-regjeringen. Hun representerer nok det som er et balansepunkt mellom krasse EU-skeptikere og moderate EU-tilhengere.
Se video fra offentliggjøringen av Mays kandidatur:
Brexit-minister
Dersom hun vinner kampen om lederskapet vil May bli den andre kvinnelige statsministeren i Storbritannias historie etter Margaret Thatcher, som styrte for samme parti på 1980-tallet. Bratberg tror hun har langt bedre forhandlingskort på hånden hvis hun skal lede Storbritannia ut av EU.
- Hun har et balansert syn, og et mer realistisk utgangspunkt fro EU-forhandlingene, sier han.
May har tidligere varslet at hun ønsker å sette ned et eget departement med en brexit-minister for å lede forhandlingene om utmeldelse av EU, men har ifølge Bratberg en svakhet i at hun ikke fremstår som en «voldsom velgermagnet».
Outsider seiler opp
Dagens nest største politiske sjokk fra Storbritannia var da justisminister Michael Gove lanserte seg selv som kandidat til statsminister.
I en uttalelse gjengitt av en rekke britiske medier, deriblant Financial Times, sa EU-skeptiske Gove følgende:
«Jeg ønsket å bidra til å bygge et team bak Boris Johnson slik at en politiker som har argumentert for å forlate EU kunne lede oss til en bedre fremtid. Men jeg har, motvillig, kommet til den konklusjonen at Boris ikke kan sørge for lederskapet for oppgaven som ligger foran oss.»
- Det var helt drøyt, sier Bratberg om justisministerens kritikk av Johnson. Han trodde på forhånd at Gove var en outsider-kandidat i kampen mellom May og Johnson. Nå kan det derimot vise seg at justisministeren, som tidligere har uttalt at han ikke ønsket å stille som statsministerkandidat, kan bli en stor utfordrer.
Ingen sjanse
I en serie avsteminger vil parlamentsgruppen til det konservative Tory-partiet utelukke de svakeste kandidatene frem til det gjenstår to. Alle partiets medlemmer i hele Storbritannia, omtrent 150.000, vil så stemme over hvem av de to gjenværende kandidatene som blir partiets neste leder og landets neste statsminister.
May og Gove er nå favoritter, og Bratberg tror ingen av de resterende kandidatene har noen reell sjanse til å vinne nok støtte i partiet til å bli valgt som Camerons etterfølger.
Arbeidsminister Stephen Crabb, tidligere forsvarsminister Liam Fox og energiminister Andrea Leadsom har også gjort det klart at de vil være med i lederkampen.
Les mer på DN.no:
Riggründer og mangemillionær skal ha skjult flerfoldige millioner i lavskatte-land: Dømt til to års fengsel for skattesvik
Tror det verste er over i vest: – Bunnen er passert (DN+)
Får bygge lakseanlegg til 2 milliarder kroner (DN+)
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
Brexit-spesial:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.