Den skotske partilederen Nicola Sturgeon (44) er britiske mediers nye yndling . – Vi er alle sturgeonettes nå, skriver avisa The Independents kommentator.

– Ironisk nok har britene fått en ny yndling i valgkampen som ingen kan stemme på ved valget 7. mai, og som leder et parti kun skotter kan stemme på. Men hun er en fantastisk politiker, sier Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad.

Sturgeon tok i fjor over førsteministerposten i Skottland og partiledelsen i det skotske uavhengighetspartiet SNP etter profilerte Alex Salmond. Hun stiller ikke selv til valg til parlamentet i London.

SNP-dominans

Sturgeon gjorde en glimrende figur i partilederdebatten på britisk TV i påsken, og en meningsmåling gjennomført for avisen The Times viste at flest velgere – 28 prosent – mente hun vant debatten.

I Skottland er oppslutningen om SNP det Mustad nå kaller «helt crazy». Partiet ligger i en fersk meningsmåling an til å få 52 av de 59 skotske setene i parlamentet i London. Det er i så fall katastrofe for Labour, som de siste fem årene har hatt 41 av de 59 skotske setene.

Sturgeon har sagt at hun vil støtte en Labour-regjering.

– Men Labour er helt avhengig av et godt valg i Skottland. Sturgeon kan derfor ironisk nok sørge for at det er David Cameron som er statsminister etter dette valget fordi Labour nærmest er blitt utradert i Skottland, sier Mustad.

Økt engasjement

Statsviter Eberhard Bort ved Universitetet i Edinburgh er også svært imponert over Nicola Sturgeon.

– Det virker som om hun kan gå på vannet. Hun er en meget kompetent politiker, sier Bort til NTB.

Han er i tvil om SNP vil ende med 52 seter i valget 7. mai, slik meningsmålingene tyder på.

– Jeg tror rundt 40 er mer realistisk. Men opp fra seks seter sist, er det likevel sensasjonelt, sier han.

Bort sier at folkeavstemningen om uavhengighet førte til at mange flere ble politisk engasjert, noe som også vises igjen i SNPs medlemstall, som har skutt i været siden avstemningen i september i fjor. Partiet har også tusenvis av aktivister som driver valgkamp i Skottland.

Ut av skyggen

Nicola Sturgeon levde lenge i skyggen av mektige Alex Salmond, som gikk av etter at et flertall av skottene i folkeavstemningen sa nei til uavhengighet.

– SNP trengte en samlende politiker etter folkeavstemningen. Også i SNP var det både ja- og neifolk. Sturgeons oppgave har vært å lappe sammen både partiet og politikken, og det har hun gjort på rekordtid. Jeg er full av beundring over måten hun har gjort det på – og på så kort tid. Det er virkelig imponerende, sier Mustad.

Spaltist og motejournalist Harriet Walker skriver i The Times at «alle er redde for La Sturgeon».

– Sturgeon har en uformell måte å være på som kommer av at hun har snakket med vanlige folk heller enn å øve seg foran speilet hjemme. Hun høres ut som et menneske, ikke som en som leser opp en melding på T-banen, mener Walker, som roser Sturgeon for hennes opptreden i TV-debatten.

– Sturgeon har blitt et nytt kvinnelig ikon, slår Walker fast.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Det verste som kan skje, er at Labours partileder Ed Miliband sikrer seg nøklene til 10 Downing Street!