De 28 EU-lederne samles til en såkalt arbeidsmiddag i Brussel tirsdag kveld for å diskutere utfallet av den britiske folkeavstemningen med den britiske statsministeren.
– Cameron vil forklare seg om situasjonen i Storbritannia etter folkeavstemningen. Så blir det en utveksling av synspunkter, sier EU-president Donald Tusk.
Når EU-lederne møtes igjen til frokost onsdag morgen, er de bare 27. Da vil de gjenværende stats- og regjeringssjefene begynne å diskutere en framtid for EU hvor Storbritannia ikke er med.
Skilsmisse
Den formelle skilsmissen mellom Storbritannia og EU settes i gang ved at britene aktiverer EU-traktatens artikkel 50. Men britene vil bruke tid.
– Vi venter ikke at Cameron vil utløse artikkel 50 på dette stadiet, sier en tjenestemann i EU før toppmøtet.
– Det er forståelse i hovedstedene for at det ikke skjer på tirsdag. Men det er også en overbevisning om at det er både i Storbritannias og EUs interesse å starte prosessen så raskt som mulig, sier han til pressen i Brussel.
Cameron er imidlertid på vei ut som statsminister og har gjort det klart at det blir opp til nestemann i Downing Street nummer 10 å starte skilsmisseprosessen.
Haster ikke
Brexit-forkjemperen Boris Johnson gjør det samtidig klart at britenes farvel med EU ikke haster, og at endringene i forholdet til unionen vil skje stille og rolig.
Sammen kan de fire landene i Storbritannia utforme et nytt og bedre forhold til EU, basert på frihandel og partnerskap, i stedet for et føderalt system, mener den tidligere London-ordføreren.
«Økonomien er i gode hender», skriver Johnson i avisen The Telegraph.
«Det vil fortsatt være frihandel og tilgang til det indre markedet. Briter vil fortsatt kunne reise til og arbeide i EU, bo, studere, kjøpe boliger og slå seg ned. Storbritannia er, og vil alltid være, en europeisk stormakt», fortsetter han.
Tidsplan
Avisen Financial Times mener EU ser for seg en tidsplan der britene går ut av unionen innen våren 2019, det vil si at den formelle prosessen må innledes tidlig neste år. Men allerede nå går spekulasjonene i Brussel om at utmeldingen kanskje aldri kommer, og at brexit kan unngås.
– Bare Storbritannia kan utløse artikkel 50, og jeg mener vi først bør gjøre det når vi har en klar formening om hvilke nye ordninger vi ønsker med våre europeiske naboer, sier den britiske finansministeren George Osborne ifølge AFP.
Flere EU-ledere har bedt London sette prosessen i gang så fort som mulig for å unngå mer usikkerhet, og EU-tjenestemannen sier unionen ikke kommer til å starte noen forhandlinger med London før det skjer.
– Ingen kunngjøring, ingen forhandlinger, sier han.
Migrasjon
Diskusjonene om brexit vil stjele mye tid fra temaene EU-lederne egentlig hadde tenkt å ta opp på toppmøtet. Både innvandring og kamp mot arbeidsløshet står på agendaen.
EU-lederne ønsker å få fortgang i returene av det de ser på som hovedsakelig økonomiske migranter som tar seg over Middelhavet til EU fra afrikanske land, og spesielt fra Eritrea og Nigeria.
Bare i Italia er det hittil i år kommet over 47.800 flyktninger og migranter fra afrikanske land.
I Hellas har antall ankomster derimot stupt etter at EU fikk på plass en flyktningavtale med Tyrkia. Fra nesten 7.000 ankomster om dagen i oktober i fjor er tallet nå nede på mindre enn 50 per dag.
Les også: Islands president: – Brexit er gode nyheter for Norge
En femdel av britiske bedrifter vurderer å flytte
Handel med bankaksjer stanset i London (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.