Mandag morgen meldte Statoil om årets første storfunn. Selskapet har lokalisert olje og gass i Havis-feltet bare syv kilometer fra Skrugard-funnet i Barentshavet. Funnet beskrives som Skrugards «tvilling» og anslås å inneholde 200-300 millioner fat oljeekvivalenter.
Les mer: Statoil med nytt storfunn
Ifølge to analytikere kan funnet representere en verdiøkning for den norske oljegiganten på opptil to kroner per aksje. Statoil-aksjen STL stiger på nyheten mandag, og er opp én prosent – eller 1,5 kroner – til 157,00 kroner.
- I kroner og øre er det verdt mellom én og to kroner per aksje isolert sett, hvis det er mellom 200 og 300 millioner fat. Men det er et tykt felt, og det kan kanskje indikere at det er litt mer, at det er et oppsidepotensial. Men det er vanskelig å si, sier Carnegie-analytiker John Olaisen til DN.no.
Ser økt produksjon i 2020
- Dette er veldig positivt for Statoils 2020-produksjon. Statoil har et mål om å produsere 1,4 millioner fat i 2020, det samme som i 2010. Og sammen med Aldous/Avaldsnes er 1,6-1,7 millioner fat nå kanskje mer sannsynlig enn 1,4 millioner, spår Olaisen.
Hans kollega Trond Omdal i Arctic Securities er enig når det gjelder oppsiden.
«Vi mener Statoil-aksjen bør stige mellom 1,5 og to kroner, inkludert oppjusteringen av verdien på Skrugard», skriver han i en oppdatering. «Havis- og Skrugard-funnene, sammen med Aldous/Avaldsnes bør fortsette å støtte en prispremie for Statoil sammenlignet med de europeiske konkurrentenre Eni og Total».
Eni eier 30 prosent av lisensen der Skrugard og Havis ligger, mens Petoro har 20 prosent. Statoil er operatør med 50 prosents eierandel.
Detnor og Lundin posisjonert
Olaisen i Carnegie sier imidlertid at funnet ikke bare er positivt for Statoil.
- Det kan jo være isolerte funn, men det er klart, generelt så øker det optimismen, sier han og peker på at Det norske oljeselskap og svenske Lundin er godt posisjonert i området rundt lisensen det nå er gjort store funn på.
Begge disse selskapene er også involvert i funnene på Aldous og Avaldsnes.
Olaisen sier at gjennombruddet i Barentshavet, som Statoil karakteriserer som åpningen av «en ny oljeprovins», også vil være svært viktig for oljeservicenæringen.
- Det vil uten tvil være viktig for oljeservicenæringen og underleverandørene. Det er indikasjoner om at driftssenteret kan bli lagt til Harstad, så det er også viktig for næringslivet der, sier han.
Les mer:
Statoil håper å kunne skryte av nye gigafunn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.