Den norske kronen har svekket seg markert mot flere av de store valutaene det siste døgnet. Onsdag kveld koster en euro 7,96 kroner etter at kronen har svekket seg rundt 22 øre siden i formiddag.

Gjeldskrisen i Europa har ført til at euroen har fått hard medfart i valutamarkedet så langt i år. Tidligere i dag falt euroen til en ny fireårsbunn mot dollar etter at tyske myndigheter tirsdag offentliggjorde forbudet mot udekket shortsalg i ti tyske banker og forsikringsselskaper. Onsdag morgen ble euroen handlet helt ned mot 1,2144 dollar, det svakeste nivået siden 17. april 2006.

Les også: Euroen i fritt fall

Senere har euroen hentet seg inn igjen. Onsdag kveld koster en euro 1,2338 dollar.

Risikoaversjon
Kronen faller imidlertid også tilbake mot flere av de andre store valutaene onsdag. Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets er overrasket over at kronen lenge holdt seg oppe gjennom turbulensen de siste dagene.

- Man kan nok driste seg til å si at norske kroner har holdt seg ganske godt gjennom de urolighetene vi har hatt. Det vi har sett i løpet av helligdagene den siste uken var egentlig litt uventet, sett i lys av det som har skjedd rundt oss. Så da vi handlet 7,68 på mandag så kan man kanskje si at man var kommet litt for langt ned, sier Eek-Nielsen til DN.no.

Nordea-analytikeren mener det er økt risikoaversjon som fører til at investorene nå storselger seg ut av den norske valutaen. Han viser til at den amerikanske volatilitetsindeksen Vix i dag stiger markert og nærmer seg 37 poeng. Dermed er indeksen nær årets høyeste notering på i overkant av 42 poeng. Den kom fredag 7. mai, før helgen da EU og IMF presenterte et gigantisk krisefond på 750 milliarder euro.

Vix-indeksen måler investorenes risikoaversjon og blir ofte omtalt som Wall Streets fryktindikator. Stigende indeks betyr økt frykt.

- Det er risikoaversjon. Vix-indeksen er på 36 poeng, amerikanske aksjer er ned 1,5 prosent og Oslo Børs er ned fire prosent, konstaterer Eek-Nielsen.

Illikvide markeder
Også i andre deler av finansmarkedene er det mulig å se tydelige tegn til økt risikoaversjon. Ifølge Eek-Nielsen har finansieringskostnadene for europeiske banker steget markert. Den såkalte Itraxx senior financials, som måler prisen på forsikring mot mislighold av ansvarlige lån til 25 europeiske banker, ligger i dag på 158 basispunkter.

- Det er høyt. Det er omtrent like høyt som under finanskrisen, sier Eek-Nielsen.

Den økte forsikringspremien er et tegn på at frykten for mislighold øker og at den såkalte motpartsrisikoen øker. I de siste dagene har utviklingen i pengemarkedet tydet på at bankene nå holder hardere på pengesekken og er mindre villige til å låne til hverandre. Det kan føre til lavere likviditet i pengemarkedet.

- Vi er nok littgrann tilbake til litt illikvide markeder. Det er ikke godt nytt for kronen. Man kan fortsatt si at det står bra til i Norge - det faktumet har nok ikke endret seg det siste døgnet. Men hvis likviditeten blir dårlig nok, skal man ikke ha kroner. Da blir det nedskalering av posisjoner og da skal man komme seg ut av norske kroner, sier Eek-Nielsen.

Flykter
Kronen har falt rundt 10 øre mot amerikanske dollar i dag. En dollar koster onsdag kveld rundt 6,43 kroner. Ifølge Eek-Nielsen er dette en typisk bevegelse i valutamarkedet når det stormer i finansmarkedene.

- Vi ser at utlendingene selger seg ut. Det er utenlandske banker og store spekulanter som kaster kortene fra risikoposisjoner, sier Eek-Nielsen.

Investorene flykter til dollar, som oppfattes som en trygg havn i markedet. Ikke fordi det står bedre til i amerikansk økonomi enn i den norske, men fordi den amerikanske valutaen er langt mer likvid enn den norske, forklarer Nordea-analytikeren.

I forrige uke var situasjonen omvendt: Jakt på norske kroner

Les også: - Euro-nivået er ikke noe problem


<b>På innsiden: Frykten for alt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.