Tilliten i næringslivet i Tyskland steg til 106,2 i juli fra 101,8 i juni, opplyser det tyske økonomiske instituttet IFO tirsdag, ifølge Bloomberg News.
Indeksen ligger dermed langt over det ventede nivået på 101,5.
Oppgangen er den største som er registrert siden Tysklands samling i 1990, altså på 20 år, ifølge Ifo-instituttet.
– Tysk næringsliv er igjen i festhumør, sier instituttets sjef Hans-Werner Sinn.
Svak euro
- Det er spesielt to faktorer som påvirker IFO-tallene. Det er gjeldskrisen og det faktum at man har fått en svakere euro. Det siste er gunstig, og spsielt for tyske bedrifter, sier Ole Håkon Eek-Nielsen til DN.no.
Han mener den svake euroen har bidratt til å løfte forventningene hos lederne.
Indeksen består av to underindekser som måler henholdsvis virksomhetenes vurdering av den nåværende situasjon og forventninger til fremtiden. Ifo- instituttet spør i denne forbindelse rundt 7.000 tyske bedriftsledere om den nåværende og fremtidige utsikt for produksjon, lageroppbygging, ordre, priser og sysselsetting.
De tyske ledernes tro på den nåværende situasjonen steg til 106,8 fra 101,1 måneden før, mens underindeksen for forventninger til fremtiden steg til 105,5 fra 102,4 måneden før.
Indeksene var ventet til henholdsvis 101,8 og 101,6, og begge overrasker altså solid på oppsiden.
Positiv i Eurolandene
Igår viste de samlede industriindeksene, PMI'ene, for Euroland en overraskende fremgang fra et allerede høyt nivå. Totalindeksensteg fra 56,0 i juni til 56,7 i juli, mot ventet 55,5. Dette er også godt over det langsiktige gjennomsnitte fra før krisen på 54,6.
- Dette kan tyde på at den europeiske industrien fortsatt vekter effekten av svak euro høyere enn kostnadne knyttet til den europeiske gjeldskrisen, skriver Nordea i sin morgenrapport.
Frykten for gjeldsproblemene veies altså opp, og vel så det, av en sterk euro. Men optimismen kan være skjør.
- Men dersom gjeldproblemene blir altfor store og man må kutte mer på offentlig forbruk, kan det komme frykt for nye resesjoner. Mindre offentlig forbruk vil ødelegge for næringslivet, sier Ek-Nilsen.
At den tyske optimismen er sterkere enn i Eurolandene kan forklares med at en svak euro er gunstig for eksportører, og dermed især for Tyskland.
Både euroen og aksjemarkedene stiger etter den positive IFO-indeksen.
Dagens viktigste hendelse for markedene er likevel stresstestene.
Les også: Satse penger på stresstestene?
<b>Ser ikke vitsen med å stressteste norske banker</b>
1 av 9 ventes å ikke bestå stresstest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.