Lørdagens melding fra den kinesiske sentralbanken om at landet planlegger ytterlige reformer for å forberede vekslingskursfleksibiliteten er det store fokuset i rente- og valutamarkedene mandag.
Slik gjøres det
Sentralbanken vil nå opprette en valutakurv som skal benyttes i forhold til renminbi-kursen, som skal erstatte dagens dollarkurssystem, noe som ble begrunnet med at mye av eksporten skjer til EU. Samtidig vil kursbåndene opprettholdes.
DnB Nor Markets skriver i sin morgenrapport mandag at det ennå er usikkert hva endringene innebærer.
"På søndag klargjorde myndighetene at en kraftig appresiering av Kinas valuta ikke er i landets interesse, slik at kursen fremover skal forbli omtrent uendret. Det har ikke kommet noen meldinger om at intervallet som renminbien handler i skal utvides. Ei heller endret myndighetene midtpunktet i intervallet foran mandagens handel. Det er også verdt å minne om hva som skjedde i juli 2005, da myndighetene tillot en yuan-appresiering med to prosent mot dollaren. De umiddelbare reaksjonene for andre valutaer var relativt store. Men i vesentlig grad ble markedsbevegelsene reversert en uke etter revalueringen", skriver meglerhuset.
Les også: - Sterkere yuan kan gi Kina-rally
Valutaopptur
Renminbien steg mandag 0,36 prosent mot dollaren i Hong Kong, noe som ifølge Bloomberg News er den største oppgangen på 20 måneder. Samtidig ble den offisielle referansekursen på 6,8275 mot dollaren holdt uendret. Valutaen har lov til å fluktuere inntil 0,5 prosent mot referansekursen.
Den kinesiske valutaen yuan kom etter oppgangen på sitt høyeste nivå i forhold til dollar på fem år. I snart to år har kursen på yuan ligget fast mot dollaren.
- Investorer kjøper og tester hva sentralbanken egentlig mener, men sentralbanken vil ta grep når volatiliteten er overdreven, sier analytiker Liu Dongliang i China Merchants Bank til Bloomberg News.
Ifølge analytikere nyhetsbyrået har snakket med er kinesiske tekstilprodusenter blant de som vil tap mest på en sterkere yuan. Men en margin på så lavt som tre prosent kan de gå konkurs med en sterkere yuan, ifølge Bloomberg News.
Børsene i både Shanghai, Hong Kong og ShenZhen steg mandag nesten tre prosent.
En svakere dollar i forhold til yuan gjør det også fristende for investorene å kjøpe gull med yuan. Gullprisen steg derfor til rekordhøye 1.264 dollar per ounce på Hongkong-børsen.
Les også: Spår gull til himmels
Les mer: Kina sender Tokyo-børsen opp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.