– Dette er et krisetiltak for å gi livreddende oksygen til en næring i Europa som lider stort under prisdumping. Vårt svar er balansert, lovlig og berettiget innenfor internasjonale handelsregler, sa handelskommissær Karel De Gucht i Brussel tirsdag.

Den nye straffetollen blir innført av EU-kommisjonen til tross for motstand fra Tyskland og flere andre medlemsland som frykter at tiltaket vil utløse en handelskrig med Kina.

Norsk betydning
For norske REC kan straffetollen virke positivt inn ettersom selskapet har panelproduksjonen sin i Singapore. Men samtidig kan RECs produksjon av silisium rammes ettersom denne eksporteres til Kina, som truer med egen straffetoll.

Selskapet sier til avisen Financial Times at det er best for industrien om man klarer å unngå slike tiltak. REC-handelen på Oslo Børs tok seg litt opp på ettermiddagen tirsdag, men endte uansett med en nedgang på nesten 2 prosent.

– Disse tvistene skaper bare tilleggskostnader gjennom verdikjeden, sa RECs Mikkel Tørud til FT før avgjørelsen ble tatt i Brussel tirsdag.

Gradvis
Tollen blir i første omgang lavere enn tidligere antatt. I første fase er det snakk om en sats på 11,8 prosent. Denne gjelder fra torsdag og skal heves til gjennomsnittlig 47,6 prosent hvis forhandlinger mellom Brussel og Beijing ikke fører fram etter to måneder.

De kinesiske selskapene som samarbeider, får en lavere sats, mens de andre straffes hardere. I desember må EU så bestemme seg for om tollen skal innføres permanent for de neste fem årene, sier handelskommissæren.

«Engangstilbud»
Gjennom det gradvise straffesystemet mener EU-kommisjonen den har gitt Kina rom til å forhandle slik at partene kan unngå full konflikt.

– Dette er et engangstilbud til den kinesiske siden og gir et klart insentiv til å forhandle. Men ballen er nå på Kinas halvdel. Dersom Kina ikke bringer en løsning innen august, kommer den høyere tariffen til å gjelde, advarer De Gucht.

EU mener Kina eksporterer solcellepaneler til dumpingpriser, noe som rammer europeiske produsenter hardt. De Gucht mener straffetollen derfor er berettiget og ikke et tilfelle av at EU bedriver proteksjonisme.

Stå samlet
Etter motstanden fra blant andre stormakten Tyskland blir sanksjonene sett som en test på om Unionen tross alt klarer å stå samlet i en konflikt med en mektig motstander.

Beijing har drevet omfattende lobbyvirksomhet, og flere i Brussel frykter en hard motreaksjon fra kineserne.

Kina avviser anklagene om at deres produsenter dumper prisene i Europa. Mandag valgte den kinesiske statsministeren Li Keqiang å ringe EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso for å advare om at saken kan skade både Kinas og EUs interesser.

Les også:
- EU foreslår straffetoll på kinesiske solcellepaneler
Vil løse handelskrigen i solbransjen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.