Den overgrepssiktede IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn er flyttet til fengselsøya Rikers Island i New York.
En domstol i byen avgjorde mandag at Strauss-Kahn ikke vil bli løslatt mot kausjon. Noen timere senere satt han innelåst på en celle på 3,5 ganger 4 meter på den beryktede fengselsøya i East River.
IMF-sjefens forsvarere sier de vurderer om de skal anke kausjonsavgjørelsen. Men hvis den blir stående, risikerer Strauss-Kahn å bli værende på Rikers Island så lenge rettssaken hans varer.
– Overfylt og farlig
Som en av verdens mektigste menn har IMF-sjefen vært vant med stadig reising på 1. klasse mellom noen av verdens mest fasjonable hoteller. På fengselsøya i New York bor det rundt 11.000 fanger bak gode, gammeldagse sprinkelporter.
– Det er overfylt, og maten er forferdelig. En av de farlige tingene er at kjente folk kan bli utnyttet av andre fanger, sier forsvarsadvokaten Gerald Lefcourt.
En talsmann for myndighetene i New York sier Strauss-Kahn er plassert på enecelle for å unngå at han blir angrepet av medfangene.
– Dette hander ikke om å isolere den innsatte fra menneskelig kontakt. Det handler om å hindre at han blir skadd som følge av at han er en kjent person.
– Følger situasjonen
Rikers Island ligger mellom bydelene Queens og Bronx, i nærheten av flyplassen LaGuardia.
Noen titalls mil lenger sør, i hovedstaden Washington, holdt styret i Det internasjonale pengefondet (IMF) et uformelt møte mandag for å diskutere siktelsen mot Strauss-Kahn. Styremedlemmene skal ikke ha fattet noen viktige beslutninger, men uttalte at de vil fortsette å følge med på hvordan situasjonen utvikler seg.
Strauss-Kahn ble pågrepet lørdag kveld etter å ha blitt anmeldt for å ha forsøkt å voldta en stuepike på et hotell på Manhattan. Han avviser alle anklager, men sitter likevel i varetekt. Blir han funnet skyldig, risikerer han mange år i fengsel.
Mister trolig jobben
Selv om Strauss-Kahn foreløpig ikke er dømt for noe, er det få som tror at han vil kunne fortsette i stillingen som IMF-sjef. Drømmen om å bli fransk president er trolig også knust.
IMFs nestleder, amerikaneren John Lipsky, fungerer nå som administrerende direktør, men han har tidligere varslet at han slutter i august. Det er derfor uklart hvem som kommer til å lede pengefondet videre.
Les også:
Klart for maktkamp i IMF
<b>IMF-sjefen har alibi</b>
<b>Leter etter DNA-bevis på IMF-sjefen</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.