Det er første gang siden 1988 de to nasjonale hovedsammenslutningene arrangerer en felles generalstreik, og både offentlig og privat sektor deltok i protesten.

Regjeringen sliter med stor gjeld og dalende troverdighet i finansmarkedene, der mange investorer tror Portugal også vil bli tvunget til å be om krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Både busstransport og fly- og togtrafikken ble kraftig rammet av streiken onsdag. Det ble også en rekke servicetilbud som helsetjenester og banker.

Lønnskutt

Men det blir ikke arrangert masseprotester i gatene under den 24 timer lange generalstreiken.

De fagorganiserte protesterer mot regjeringens plan om lønnskutt i offentlig sektor og skatteøkninger for å få ned budsjettunderskuddet.

- Det er arbeiderne som betaler for denne krisen, ikke bankene eller eierne av store selskaper, sier den 65 år gamle pensjonisten Leandro Martins til Reuters.

- Dette er en streik mot en høyrevridd politikk. Vi krever en ny politikk for det portugisiske folket, legger han til.

Svak vekst

Portugal har de siste årene ikke hatt den samme kraftige økonomiske veksten som Irland og Spania, og landets økonomi er lite konkurransedyktig, ifølge økonomer.

Dette gjør det vanskeligere å komme ut av gjeldskrisen, og det er frykt for at landet glir inn i en ny resesjon.

Arbeidsløsheten er på 10,9 prosent, det høyeste nivået siden 1980-tallet.

Regjeringen ønsker å kutte årets antatte budsjettunderskudd på 7,3 prosent til 4,6 i 2011.

Tirsdag kunngjorde opposisjonen at den ikke vil stemme mot regjeringens budsjett, noe som baner vei for at det kan bli vedtatt fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.