I tre år har konservative økonomer og politikere hevdet at høy statsgjeld gir bråstopp i veksten. Nå har doktorgradsstudent Thomas Herndon (28) knust hele Harvard-studien, skriver Dagens Næringsliv.
Herndon fant elementære regnefeil i den kanskje mest innflytelsesrike økonomiske artikkelen som er skrevet i senere år.
Harvard-økonomene Carmen Reinhart og Kenneth Rogoffs studie fra 2010 er blitt flittig sitert i fagmiljøene, og konservative politikere som Paul Ryan har brukt resultatet til å argumentere for at USA må kutte kraftig i statlig pengebruk.
Professorene hadde imidlertid utelatt fem av 20 land fra sin kalkulasjon av gjennomsnittet. Herndon måtte ifølge DN få kjæresten til å bekrefte at han så riktig.
– Jeg nesten datt ned av stolen. Jeg bare måpte, sier Herndon til Dagens Næringsliv.
Les også:
Finnair selger seg ut av Norwegian
Klar anbefaling
Reinhart og Rogoff har gjort et pionérarbeid i å kartlegge finanskriser gjennom åtte århundrer, dokumentert i den høyt anerkjente boken «This Time is Different».
Forrige mandag publiserte Herndon og hans to veiledere ved University of Massachusetts Amherst en liten arbeidsstudie med kritikk av Reinhart og Rogoff på universitetets hjemmeside.
I løpet av et døgn var kritikken plukket opp av en økonomiblogger. Dagene etter har Herndon tilbragt i telefonintervjuer med alle fra BBC til Der Spiegel.
Herndons artikkel ender med en klar anbefaling: «Det faktum at RRs funn er feil skulle derfor lede oss til å revurdere hele innstramningsagendaen i både Europa og USA».
Reinhart og Rogoff har i de siste dagene motstrebende innrømmet at noen data ble utelatt i regnearket de benyttet for å komme frem til sine resultater. I sitt offisielle tilsvar, publisert i Financial Times, benekter de likevel på det sterkeste at de har gjort seg skyldige i «selektive utelatelser». De forsvarer også sære justeringer de har gjort med dataene – og begrunnet det med at de ikke ville gi mye vekt til «et lite antall land som kan ha deres egne særheter».
Les også:
Gründere selger for å bli store
Tror eurokrisen vil vare i mange år
<b>Det internasjonale pengefondet: Nye og gamle farer truer</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.