En student tapte 800.000 kroner på over 2000 finansielle veddemål hos meglerhuset CMC Markets.
I november ifjor klaget studenten CMC Markets inn til Norges Fondsmeglerforbunds etiske råd, etter å ha tapt over 800.000 kroner på CFD-handler (se faktaboks). Da hadde studenten gjort CFD-handler med lav margin over fire år.
Han mente selskapet handlet i strid med straffelovens bestemmelse om lykkespill da det lot ham handle, og at marginkontoen han handlet med var i strid med verdipapirhandellovens bestemmelse om god forretningsskikk.
Denne uken ble det klart at klageren ikke får medhold, skriver Dagens Næringsliv.
- Les også på DN.no: Hackere tok over Gjensidiges nettsider
Anbefaler ingen
Studenten hadde konto hos CMC Markets, hvor han først drev handel med marginkrav på finansielle instrumenter på 25 prosent.
Etter å ha gjennomført 168 handler fikk studenten tilbud om en standardkonto med lavere kurtasjekrav, hvor marginkravet ble redusert til 0,5 prosent – og senere til 0,25 prosent. Slik kunne han handle for 400 ganger så mye som han hadde på konto, men også tape alt i løpet av brøkdelen av et sekund.
- CFD er en form for gambling, ikke langsiktig sp#229. Folk liker spenningen og muligheten til å bli rik, men det er en dyr hobby. Flertallet taper på dette, sier Trond Døskeland, førsteamanuensis på Norges Handelshøyskole.
Han anbefaler ingen å handle med CFD-er.
- Gjennom CFD får man tilgang til markeder man ellers ikke ville hatt tilgang til, og man kan spekulere i ulike verdensdeler og bransjer. Vanlige folk skal egentlig ikke rote seg bort i de områdene, sier Døskeland.
I sitt tilsvar til klagen skriver CMC Markets at det ikke driver investeringsrådgivning, men tilbyr trading-tjenester for ordreutførelse.
«Investor er alltid ansvarlig for sine egne handelsaktiviteter når de skjer på «execution only»-basis», skriver CMC Markets videre i sitt tilsvar.
- Sakens kjerne er at han handlet over 2000 ganger. Da er det å tro at han har forstått produktet, sier daglig leder i CMC Markets, Henrik Sommerfeldt.
Tap, tap og tap
Fra slutten av 2009 til begynnelsen av 2011 handlet han i varierende omfang, men med samme resultat.
Til tross for gevinster i perioder, endte han opp med tap. Da han i 2011 fikk utbetalt gevinst på en leilighet han hadde solgt, tok tapene av. Gjennom høsten satte han inn beløp på 80.000 kroner om gangen på kontoen.
«Handlingsmønsteret mitt var det samme. Hver gang jeg fikk et tap, forsøkte jeg å vinne tapet tilbake og satse stadig høyere risiko. Det vil si at jeg kjøpte CFD med stadig mindre og mindre margin», skriver studenten i sin klage.
Til slutt endte han opp med å tape hele gevinsten fra boligsalget, og samlet tap etter opprettelsen av standardkontoen kom til slutt opp i over 800.000 kroner.
- Det er ikke overraskende at noen taper, men vi kan ikke beskytte folk mot seg selv heller. Mange synes det er spennende og gøy, men man kan like gjerne gå på veddeløpsbanen eller stå slalåm i Kitzbühel, sier Døskeland.
Les mer på DN.no i dag:
Merkel må finne ny koalisjonspartner
Hackere tok over Gjensidiges nettsider
- Altfor mange tar en mastergrad samfunnet ikke har bruk for
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.