NTNU-studentene Ole Andreas Lo (28) og Håvard Haraldsen (26) skal jobbe under relativt harde arbeidsbetingelser i sommer, men kommer nok ikke til å streike likevel.

På mastergradsstudiet i entreprenørskap er en del av studieløpet å etablere egen bedrift, og takket være premiepenger kan de benytte sommeren til å jobbe med sitt eget selskap på fulltid.

– Nå har vi muligheten til å jobbe 80-timers uker, uten å tenke på eksamener og innleveringer i tillegg, ler Haraldsen, en av gründerne til Havtek as.

900.000 i stipend
Nedover gangen ved Havteks kontor på campus Gløshaugen har også de andre bedriftene tilknyttet Entreprenørskolen egne kontorer hvor de sitter og jobber.

Bedriftene Rendra og Skypen ansetter ikke bare seg selv i sommer, de har også hyret inn eksterne studenter som sommervikarer.

Totalt er det snakk om ti studenter som denne sommeren lønnes av de ulike studentbedriftene tilknyttet masterstudiet.

– Er det hard konkurranse mellom dere?

– Jeg vil heller si at det er inspirerende å se at andre gjør det godt. Nylig fikk nabokontoret et stipend på 900.000 kroner, og vi bruker hverandre som rådgivere og motivatorer, sier Lo.

Fanger fisk
Havteks forretningsidé retter seg mot oppdrettsbransjen.

– Produktet vårt er en not med innsydd kobbertråd. Denne sender elektriske impulser og kan si fra når det blir hull i nota. Slik kan skadene umiddelbart rettes opp, og man forhindrer at store mengder laks rømmer fra oppdrettsanleggene, forteller Haraldsen.

125 kroner timen
I tillegg til at de tre gründerne tar sommerjobb i selskapet, har de også ansatt Ragnar Ranøyen Homb (25).

Han er nyutdannet sivilingeniør i kybernetikk, og valgte bort fete lønnsslipper og trygge jobbtilbud for å kunne satse fullt på Havtek.

Han har også eierandeler i selskapet, men høster en timelønn langt under det en nyutdannet sivilingeniør kan forvente.

– Vi har vel regnet ut at det blir 125 kroner i timen for alle, fordelt på en vanlig arbeidsuke, forteller Lo.

– Hvor mange timer ligger en vanlig arbeidsuke i Havtek på?

– Oppmøte er halv ni, og du sitter så lenge du føler for. Men det blir lange dager, ja.

Lever på pengepremier
Selv om Havtek har søkt penger fra Innovasjon Norge, er det foreløpig drøye 600.000 i premiepenger som brukes til lønn og å stable selskapet på bena. De mener det kan være vanskelig å basere seg på etablererstipend alene.

– Det er kjempebra at man kan få hjelp fra Innovasjon Norge, men det betales etterskuddsvis, så det er greit å ha noen midler fra før, mener Haraldsen.

Småpraten går med kollegene og medstudentene på nabokontoret, de har sprengjobbet med masterskriving de siste ukene etter å ha prioritert bedriften litt for lenge.

Til høsten må alle fullføre mastergraden, men ambisjonene er klare:

– Målet neste år er å få fullført studiene, for så å holde liv i selskapet. Studiet er likevel bare en bigeskjeft, det er Havtek vi satser alt på, sier Lo.

Mer om samme sak:

Slik kan Malin Sjoner (25) jobber for seg selv i sommer

Pop med entreprenørskap blant unge

Regnestykket:
Slik finansierer Havtek AS sommeren:
Egenkapital: 100.000
Pengepremie fra Venture Cup Midt-Norge: 70.000
Premie, Startstøtte 2012: 500.000
Lokaler: Gratis, på Entreprenørskolen

Her kan du søke om penger og støtte:

Seed
En nonprofit organisasjon som kobler gründere og investorer. Arrangerer treff der du får presentere ditt firma og konsept foran investorer som vil inn i din bransje.

Innovasjon Norge
Er bedriften under fem år, kan du søke om etablerertilskudd på inntil 50 prosent av kostnadene knyttet til bedriftsutvikling og markedsintroduksjon.

Connect Norge
Eksisterende næringsliv hjelper nye bedrifter ved å dele kompetanse. Et gratis tilbud for selskaper som står overfor viktige strategiske valg. Anses som en «objektiv» partner, i motsetning til ev. investorer.

Legathåndboken
Utgivelse med oversikt over 2000 stipender man kan søke på som student og selvstendig næringsdrivende.

Venture Cup
Nasjonal forretningsplankonkurranse for studenter hvor hovedformål er å stimulere til mer nyskaping nasjonalt.

Innovatør
Prisutdeling for gründere i Midt-Norge.

Startstøtte
Deles ut til Midt-Norges beste gründeridé. To priser a 500.000 kroner.

Les også:

Russejentenes karrierehevn

Solgte onepiecer for 72 millioner

Cupcakes som levebrød

Mia (19) skulle ta et friår etter videregående

Tror han kan forandre verden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.