– Skole er den gule.

– Hvor da?

– Der.

En liten, gul rute tirsdag formiddag titter frem på skjermen bak økonomistudent Jørgen Mathisen Jøsoks (25) pekefinger. Resten av kalenderen er full av bokser i andre farger. Fremtiden er først og fremst blå, fargekoden for møter og ting studentlederen må være med på den kommende uken.

Når DN møter Jøsok er det en uke til Studentlekene Bergen Challenge, idrettsarrangementet med 2000 deltagere på 15 arenaer og en budsjettert omsetning på 2,8 millioner kroner som 25-åringen er ansvarlig for.

Student på vent

Torsdag denne uken ble studentmesterskapet åpnet. For Jøsok begynte jobben som Studentlekene Bergen Challenge-leder for 18 måneder siden. Han regner med å ha brukt rundt 2000 ubetalte arbeidstimer på å bygge opp organisasjonen med 450 frivillige medstudenter. Altså 28 timer i uken i gjennomsnitt.

– Når det er frivillig arbeid jobber du fordi du har lyst, da bryr du deg ikke om det tar seks eller 12 timer. Det er gøy og veldig sosialt. Dessuten lærer jeg mye, jeg har fått knagger å henge teorien på, sier han.

ER VI I RUTE? Jøsok (i midten) leder et av de siste styremøtene i Studentlekene Bergen Challenge før det braker løs. Foto:
ER VI I RUTE? Jøsok (i midten) leder et av de siste styremøtene i Studentlekene Bergen Challenge før det braker løs. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
Jøsok er egentlig på fjerdeåret av den femårige siviløkonomutdannelsen på Norges Handelshøyskole (NHH). I høst tar han imidlertid et «kontesemester» der han tar opp fag for å forbedre karakterene, og få mer tid til å være studentforeningsleder.

På NHH er det flere studenter som er forsinket enn som fullfører bachelorgraden på de planlagte tre årene. I en spørreundesøkelse ifjor svarte 40 prosent at de var forsinket på studiet på grunn av foreningsaktiviteter.

– Studentforeningen kan selvfølgelig være en kilde til forsinkelser for noen. Men jeg er trygg på at det også er en viktig kilde til fullføring, sier Kjetil Bjorvatn, professor og leder for bachelorutdannelsen ved handelshøyskolen.

Samtidig som nesten halvparten av studentene henger etter, er det nemlig få som dropper helt ut av studiet. I løpet av den treårige bacheloren er frafallet på under ti prosent. Det er det desidert laveste i landet. På landsbasis dropper 30 prosent ut i løpet av de tre første årene.

Vil ikke drepe frivilligheten

Gangen i skolens førsteetasje der Bergen Challenge og de andre studentforeningene på NHH holder til er blant landets aller mest travle. Ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot) som kom i høst er NHH i Bergen, NTNU i Trondheim og NMBU i Ås skolene med en høyest andel studenter som har et frivillig verv ved siden av.

Her driver over halvparten av studentene med ulønnede foreningsaktiviteter. Landsgjennomsnittet er 37 prosent. Undersøkelsen viser en klar sammenheng mellom studentfrivillighet og trivsel på studiestedet. Samtidig skaper det også hodebry for studiestedene, som prøver å få studentene gjennom på normert tid.

– Vi må øke gjennomstrømningen uten å drepe engasjementet i studentforeningen. Det tror jeg ville betydd mer frafall. Det skjer mye verdifullt i foreningen. Livet er mer enn gjennomstrømning, sier Bjorvatn.

SNART I MÅL. Jøsok er på Nygårsmyren i Laksevåg hvor rugbylaget til UMBI spiller mot NTNU. Søndag er det hele over. Foto:
SNART I MÅL. Jøsok er på Nygårsmyren i Laksevåg hvor rugbylaget til UMBI spiller mot NTNU. Søndag er det hele over. Foto: (Foto: Eivind Senneset)

Nei til kalender

Som en gigantisk skolefritidsordning har studentforeningen på NHH et tilbud til både grillentusiaster og de som lar seg friste av «Global Economic Perspectives». Mange av gruppene har budsjetter i millionklassen. Helgens studentleker i Bergen er ikke bare lek. For lederen er det også mye jobb.

– Men jeg har vært flink til én ting. Jeg drar hjem hver dag og spiser middag. De andre mobber meg litt for det og sier de kan stille klokken etter meg. Fire. Da drar jeg, sier Jøsok.

MIDDAGSPLAN. Ledervervet har ofte kommet foran skole og kjæreste, men Jøsok har dratt hjem for å spise middag med kjæresten Maria Isabelle Waade hver dag. Foto:
MIDDAGSPLAN. Ledervervet har ofte kommet foran skole og kjæreste, men Jøsok har dratt hjem for å spise middag med kjæresten Maria Isabelle Waade hver dag. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
Hjemme venter nemlig kjæresten Maria Isabelle Waade på at søndagen kommer, deltagerne drar hjem og hverdagen blir normal igjen. De 18 månedene har stort sett gått greit.

– Jeg ble sur én gang. Da han prøvde å plotte meg inn i kalenderen, sier hun.

– Hvilke farge fikk du?

– Han kom ikke så langt.

 

Får kurs i grensesetting

Studentsamskipnaden i Trondheim har holdt foreningskurs for mer enn 500 frivillige studenter det siste året.

– Jobben studentorganisasjonene gjør er så viktig for studentmiljøet i Trondheim, at dette er noe vi ser på som en velferdsoppgave å støtte opp om, sier kursansvarlig Ann Marit Longva.

I Trondheim hadde de en mistanke om at frivillige verv går ut over studieprogresjonen. En undersøkelse viste at det ikke var så ille som fryktet.

– Flere lå ett eller to fag etter planen, men bare en liten andel utsatte studiene mer enn det, sier hun.

Mange av kursene handler om å finne balansen mellom studier, betalt arbeid, frivillig arbeid og «ordentlig» fritid.

– Studentene går inn i dette med hud og hår. De fleste får en veldig mestringsfølelse av å ha et frivillig verv. De får ansvar, får til konkrete ting og det kan bli altoppslukende. Da kan studiene bli nedprioritert, sier Longva.

Når det blir en glidende overgang mellom fritid og frivillig arbeid øker faren for stress, sier hun. Det samme skjer hvis dugnadsjobbingen gjør at man henger etter med studier,

– På kursene jobber vi mye med å sette grenser, senke skuldrene og sette ting i perspektiv. Vi ber en del om å trekke seg litt tilbake og spørre seg selv: Kan jeg vente med å svare på denne mailen til i morgen, sier Longva.

NHH scorer høyt på arbeidspress og press fra medstudenter i en nasjonal undersøkelse. Kjetil Bjorvatn sier de kan bli flinkere til å hjelpe studentene å få gode studievaner tidlig.

– Det er jo de flinkeste i klassen som kommer hit, det er et veldig karakter- og prestasjonspress. Det er egentlig bra. Vi skal utdanne fremtidens ledere, det er ikke en «walk in the park». At de blir vant til å håndtere flere oppgaver samtidig og takle tidspress er en god forsmak på virkeligheten.

    

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.