London School of Economics and Political Science (LSE) har lenge blitt regnet som et av verdens beste universiteter.
Her kan man blant annet studere økonomi, finans, jus, politikk og statsvitenskap.
Det er rundt 70 norske studnter som studerer her hvert år.
Blant dem er Sindre Knutsson (26), Anders Jørgen Hartmann Bjørndalen (25) og Morten Korsveien (24). De har tatt bachelor ved Norges Handelshøyskole (NHH) og tar nå en ettårig master ved LSE.
- Det er veldig spennende. Skolen ligger midt i London, som har sine fordeler når det gjelder nærhet til næringslivet i City og tilgjengeligheten for kjente personer innen politikk og akademia fra hele verden, sier Hartmann Bjørndalen.
- Det er ganske annerledes enn NHH, med et annet mangfold både med tanke på nasjonaliteter og fagretninger, legger Korsveien til.
Knutsson trekker frem at studieløpet i London er ulikt det ved NHH i Bergen.
- Det er mye deadlines og mye case-arbeid. Vi har veldig mye hjemmelekser, sier han.
- Det er litt sånn som på videregående, når det gjelder den kontinuerlige måten å jobbe på, understreker Hartmann Bjørndalen.
Høy prestisje
Studierådgiver Trude Kvammer Ekker i Smart Karriere forteller at det blant nordmenn har blitt veldig populært å studere i England.
- De mest ambisiøse vil gjerne inn på LSE, sier hun.
- Skolen henger veldig høyt prestisjemessig og har et svært godt renommé både innenfor økonomifagene, men også mer statsvitenskap og politikk. Den når en veldig bred målgruppe, legger Kvammer Ekker til.
Ifølge henne vil det åpne mange dører på sikt å ha utdannelse fra LSE på cv-en.
Det er mange grunner til at de tidligere NHH-studentene ville starte her.
- Det er jo en anerkjent skole, som har en lang historie. Man setter veldig pris på den arven skolen har, med Nobelprisvinnere og den forskningen som gjøres her, sier Korsveien.
Knutsson var klar til å ta steget videre fra Bergen.
- Jeg har bodd seks år i Bergen, dette er jo en mye større by. Men London har mer å by på. Det eneste Bergen og London har til felles er at det regner like mye, sier han.
Vil jobbe i Norge
Ifølge de tre studentene får har man gode muligheter for å skaffe seg relevant erfaring underveis i studiene her i London. De peker på at det er lagt til rette for at man skal få verdi for skolepengene.
- Karrieredagen på NHH og den på LSE er ganske forskjellig. Det er mye større trøkk på sånne ting her. Skolen har blant annet et eget karrieresenter med mye bra ressurser tilgjengelig, sier Korsveien.
- Vi har også en del forelesere fra næringslivet. De pleier å si at «vi tar inn studenter, jeg har selv gått her, send meg en epost hvis dere er interessert i jobb», sier Knutsson.
Men når det kommer til å starte karrieren, har alle de tre studentene planer om å dra hjem til Norge igjen. De har allerede fått jobb i Norge fra høsten av.
- Vi er vel som nordmenn flest at vi vil tilbake til Norge etterpå. Bedriftene her sier de sliter med å få skandinavene til å komme hit, eller i det minste bli værende. Har man lyst til det, tror jeg man stiller sterkt, sier Hartmann Bjørndalen.
På trygg grunn
Leder Josefine Kitmitto for ANSA London viser til at norske studenter i økende grad ser at det i det norske arbeidsmarkedet er en ressurs å ha studert utenlands. Hun tror det er flere grunner til at studentene velger å vende hjem når de skal starte karrieren.
- Lønningene i Norge er langt høyere enn her i Storbritannia og mange studenter føler det er lettere å begynne på en karriere i Norge, på «trygg» grunn, sier Kitmitto.
- London er ikke en billig by å bo i, og de lave lønningene kombinert med de høye utgiftene gjør det vanskeligere å begynne et nytt liv i London etter endte studier, understreker hun.
Også ANSA-president Jakob Aure viser til at lønnen er høyere i Norge.
- Selv om den svake kronekursen nå faktisk gjør det slik at mange kan betjene Lånekassen-lånet sitt med lønn fra utlandet. Dette er synd, for Norge trenger norske arbeidstakere som har jobbet ute og kan konkurrere på internasjonale vilkår, mener han.
Åpner dører
Studierådgiver Kvammer Ekker får fornøyde tilbakemeldinger fra studenter som går på LSE, men de rapporterer også om at det er krevende å gå der.
- I den grad vi får tilbakemeldinger har de vært veldig positive. Skolen har gitt dem et godt internasjonalt miljø og å være en døråpner mot jobber som henger høyt, sier hun.
Hun trekker frem at en utdannelse ved LSE spesielt kan åpne dører for de som vil inn i forskning senere.
- Der er det ypperste innenfor forskningsressurser, og man lærer seg det gode akademiske språket derfra, sier Kvammer Ekker.
Kommunikasjonsansvarlig Gry Ljøterud i arbeidstakerorganisasjonen Econa forteller at de har 14 medlemmer som har tatt utdannelse ved LSE.
- De tjener bedre enn medlemsmassen ellers. Dette skyldes nok at alle jobber i privat sektor og gjerne i Oslo. Det er vanskelig å si at de som har gått på LSE skiller seg vesentlig fra medlemsmassen ellers, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.