- Hvis Norges Handelshøyskole (NHH) hadde blitt etablert i hovedstaden, er det ikke sikkert at BI hadde blitt etablert i Oslo. Og hvis NHH hadde kostet penger og ligget i Bergen, er det ikke sikkert at skolen hadde klart seg, fastslår historiker og forfatter Yngve Nilsen, som tidligere har vært tilknyttet BI som forsker.
De siste tre årene har han brukt på å forfatte NHHs jubileumsbok, "Norges Handelshøyskole i 75 år - En læreanstalt av høieste rang", sammen med historiker Elisabeth Bjørsvik.
Boken ble lansert på onsdag og tar for seg NHHs historie fra starten i 1936 og fram til i dag.
- Det er litt morsomt at NHHs jubileumsbok er ført i penn av en historiker med BI-tilknytning?
- Jojo, men jeg er en oppdragshistoriker. Jeg har ikke vært tilknyttet BI mens jeg har jobbet med denne boken, forklarer Nilsen, som i hovedsak har beskjeftiget seg med NHHs historie etter 1986.
Toppstyrte NHH, fleksible BI
Nilsen har hovedfag i økonomisk historie fra UiO samt en doktorgrad fra TIK (Senter for Teknologi, Innovasjon og Kultur, UiO). Ved BI har han vært tilknyttet Senter for næringslivshistorie.
- Hvordan vil du beskrive hovedforskjellene mellom NHH og BI?
- BI har tradisjonelt hatt mer fleksible holdninger, mens NHH er mer toppstyrt. Ved NHH har man rendyrket siviløkonomstudiet. Skolen har vært lite differensiert og mer homogen enn BI, mener Nilsen.
Elfenbenstårn i gave fra BI
Opp gjennom årene har flere med doktorgrad fra NHH blitt ansatt ved BI, noe som har bidratt til at det økonomisk-administrative fagmiljøet har blitt mer ensartet.
- Hva er de mest seiglivede fordommene som eksisterer mellom BI- og NHH-folk?
- Jeg tror det har blitt færre fordommer med tiden. De to skolene har nærmet seg hverandre og blitt likere. Men da NHH hadde 50-årsjubiluem i 1986, fikk de et elfenbenstårn i gave fra BI. Elfenbenstårnet symboliserer som kjent noe som er lukket og fjernt fra verden. På den annen side har BI blitt kalt for et kioskeierakademi i enkelte kretser, sier Nilsen.
Hvem er best?
Den lett nedsettende termen henspiller på BIs fortid som kveldsskole for småskala selvstendig næringsdrivende.
- Kort og greit: BI versus NHH; hvilken skole stikker av med det lengste strået?
- Begge institusjoner er vellykkede. Det beundringsverdige ved NHH er at den har klart å kombinere en tung akademisk samfunnsvitenskapelig kultur med å produsere studenter som er attraktive på arbeidsmarkedet. Det beundringsverdige med BI er at skolen har klart å kombinere en markedsavhengig finansiering med teoritung undervisning og forskning, konkluderer historikeren diplomatisk.
Flere saker om NHH fra DN Talent:
Slik gikk det med studentene etter finanskrisen
NHH feirer jubileum med kapitalismekritikk
Studier i utlandet gjør deg tøff (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.