4 av 10 ledere mener unge har dårligere arbeidsmoral enn andre ansatte. Bare seks prosent av de spurte lederne mener unge har bedre arbeidsmoral. Dette står imidlertid i skarp kontrast til hva de unge selv mener, viser en ny stor undersøkelse som rekrutteringsselskapet Proffice står bak.
Proffice-direktør Stein André Haugerud kaller dem "Generasjon Kravstor".
- Arbeidsledigheten i Norge ligger på 2,3 prosent, og i aldersgruppen 20-29 år er den på 3,7 prosent. Det er ingen tvil om at lav arbeidsledighet gir dårligere arbeidsmoral - 3 av 4 ledere mener dette, sier Haugerud til DN.no.
BI-student Marius Rand (22) leser til eksamen i mikroøkonomi. Etter militæret har han hatt jobb både i barnehage og som bilbud. Nå kombinerer han studiene med en deltidsjobb i Nokas fra åtte til fire to dager i uken.
- Man må gjøre jobben ordentlig når man er der. Hvis ikke, kan man heller la være å jobbe. Jeg tror ikke unge nordmenn har dårlig arbeidsmoral. Alle de jeg har jobbet med har hatt god arbeidsmoral, og jeg har mange hardtarbeidende venner som har jobbet fra syv til fire siden de var 16 år, sier 22-åringen.
Generasjon Y, som i dag er i alderen 17-34 år, har for lengst fått rykte på seg for å være illojale mot arbeidsgivere, kravstore og bortskjemte.
Flere av funnene i denne nye undersøkelsen bygger opp under myten:
1 av 3 ledere mener unge ansatte er for selvsikre og har for høye tanker om seg selv. Samtidig mener 1 av 5 ledere at unge ansatte er arrogante med urealistiske krav og forventninger til arbeidsgiver. 1 av 10 ledere mener de unge er late og bortskjemte.
Slår hardt tilbake
Men de unge selv slår knallhardt tilbake:
Halvparten mener at deres arbeidsmoral er bedre enn øvrige kollegers, bare 1 av 10 mener den er dårligere.
- Det er mye drømming blant de unge - og kanskje litt for lite selvinnsikt. Men den lave ledigheten her i landet gjør at mange kan velge og vrake i ledige jobber, og da går det også an å være kravstor, sier Stein André Haugerud.
Tugba Ercan (23) har jobbet ved siden av studiene siden hun gikk i 10. klasse. Nå jobber hun på sykehjem og i en klesbutikk i tillegg til å studere markedsføring på BI.
- Ekstrajobbingen gir meg ekstra energi og mer motivasjon. Et godt arbeidsmiljø er min viktigste motivasjon for senere jobb. Jeg trenger ikke å bli rik, sier hun.
Hun mener unge flest velger studier som gir grunnlag for jobber med høy lønn i stedet for å tenke på å ta en utdanning som de vil trives med, men hun er uenig i at de har dårlig arbeidsmoral:
- Når du er ny på arbeidsplassen må du bevise overfor dine eldre og erfarne kolleger at du kan gjennomføre jobben. Man blir jo en byrde hvis man lener seg på andres arbeid. Som ung må man strekke seg i første omgang, og jobbe hardt for å bli like dyktig som de andre. Med mer jobberf#229 blir man mer voksen, tjener penger og står på egne ben, sier hun.
- Må jekke seg ned noen hakk
Stein André Haugerud mener at alle parter må skjerpe seg for å bedre arbeidsmoralen:
- Vi har fått en ny type ansatte som er mer opptatt av verdier og samfunnsansvar. Unge arbeidstakere i dag stiller store krav til lederne, er ambisiøse og har ofte høyere lojalitet til egen kompetanseutvikling enn til bedriften. Ledere må lære den nye generasjonen å kjenne. Tilrettelegging for selvstendig arbeid og utviklingsmuligheter blir viktigere, ledere må vite hva som motiverer. Samtidig må de unge se seg selv i speilet, jekke seg ned noen hakk og lytte til sine eldre kolleger før de erobrer verden, sier Proffice-direktøren.
Også foreldrene har et ansvar, understreker han.
- I dag blir unge fortalt at de har uendelige muligheter, at selvrealisering er viktig - og at det er lett å få seg en jobb. Men en del foreldre syr ikke bare puter under armene på barna sine, barna får sydd sacco-sekker under armene! mener Haugerud.
- Lær av svenskene
Dette svarer yrkesaktive i alderen 16-24 år på spørsmål om hva som er viktigst for dem på arbeidsplassen:
* Indre motivasjon og utfordrende arbeidsoppgaver (60 prosent)
* Høy lønn (44 prosent)
* Mulighet for karrierehopp og mer ansvar (38 prosent)
* Korte arbeidsdager/mye fritid (29 prosent)
* Fleksibel arbeidstid med mulighet til å jobbe hjemmefra (24 prosent)
* Bonus (17 prosent)
- Her i Proffice får vi ikke unge nordmenn til å ta jobber man blir møkkete på hendene av. De vil ikke ha jobber hvor det er for varmt, for kaldt, for tunge belastninger, for ditt og for datt... De er veldig kravstore. Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten svenskene! For de tar disse jobbene. Ledere i norske bedrifter sier da også at unge svensker har bedre arbeidsmoral enn unge nordmenn, så vi har mye å lære av svenskene, slår Stein André Haugerud fast.
Marius Rand (22) mener imidlertid at unge nordmenn ikke har dårligere arbeidsmoral enn svenskene:
- Nei, det tror jeg ikke, sier han.
Les også: Sjekklisten til CV-en din
<b>Misunnelig på kollegaen din? Det kan gi deg jobbsuksess</b>
<b>De dårlige tegnene etter et jobbintervju</b>
<b>Slik får du jobb i Statoil</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.