– Forrige gang klarte jeg å smalltalke i fem minutter med Barry White. Det gikk mest i hvor fint det var på ambassaden, sier Agnete Djupvik (16) og ler.
Nå er hun tilbake på en ny samling på den amerikanske ambassaden i Oslo. Denne gang er ikke ambassadør White sammen med de 21 ungdommene, men talentprogrammet Young Ambassadors har et annet navn på plakaten.
– Det er utrolig kult at Kjell Magne Bondevik kommer. Jeg må jo stille ham et spørsmål, men hva snakker man med en tidligere statsminister om? Jeg kommer til å bli helt satt ut, sier Agnete, som går på Nydalen videregående skole og er leder av Elevorganisasjonen i Oslo.
Vet ikke hvor de ender
Men før Bondevik kommer skal det mingles, med mentorer og de andre deltagerne, over brusbokser og popcorn-skåler. Ved kjeksbuffeten snakker Filippa Sofia Braarud, Sagal Askar og Maria Storm-Gran om en Young Ambassadors-reunion.
– Det er en veldig god tone mellom oss. Dette er jo ikke bare nettverking med kjente folk som kommer og holder foredrag, men også med hverandre, sier Filippa Braarud (17).
Det er derfor de vil starte planleggingen av et gjensynstreff allerede nå.
– Det skal bli spennende å se hvor alle ender opp. Det kan jo være overalt, på Stortinget, på børsen. Jeg har nok mest lyst på en jobb i Utenriksdepartementet. Kanskje, sier Braarud, og smiler.
- Talentprogram startet opp av jusstudenten Kenneth Sydhagen (22) for fire år siden. Den amerikanske ambassaden er nærmeste samarbeidspartner.
- Programmet har plass til 20 deltagere. I år fikk de inn 120 søknader, hovedsakelig fra ungdom i Oslo-regionen.
- For å bli med må du være elev på videregående skole og sende en søknad med motivasjonsbrev, karakter og cv.
- En del av søkerne blir også kalt inn til gruppeintervjuer for siste utsiling.
- Søknadsfrist og opptak er like etter skolestart hver høst. Opplegget følger skoleåret og består av seminarer, mentorsamtaler og sosiale arrangementer.
Ivrig debattant
– Det går ikke an å hate et helt land, vet du, parerer Tor Frøytvedt Dahl (15) på bordet like ved.
Der er det nemlig ikke reunion som diskuteres, men talentprogrammets nærmeste samarbeidspartner, den amerikanske ambassaden. En av ungdommene er ikke spesielt begeistret for USA. Det får være lov, mener Dahl, men å bruke ordet «hate» synes han blir banalt.
Selv er han en ivrig Twitter-debattant, går førsteåret på Oslo katedralskole, står bak bloggen «Politikk og den glade vitenskap» og er styremedlem i Oslo Unge Venstre.
Opplegget som manglet
Tor fikk høre om talentprogrammet gjennom en bekjent, og søkte.
– Jeg var litt lei den tradisjonelle skolen og tenkte at dette var et opplegg med det som manglet, sier han.
Det parallelle undervisningsprogrammet består av rundt ti seminarer gjennom skoleåret, for 20 utplukkede ungdommer fra Oslo-regionen. I løpet av året skal de innom temaer som «diplomati og internasjonal politikk» hos Utenriksdepartementet, «Norges næringsliv» hos NHO og «kultur og idrett» i operaen.
– Man får inntrykk av at de satser på deg, de tar inn elever som allerede gjør det bra. Det er nok en boost for karrieren – uten at jeg helt vet hva jeg skal bli ennå. Jeg har på følelsen at det blir økonomi, sier 15-åringen.
– Begynn nå
Edgar Valdmanis mener det ikke er et sekund for tidlig å starte nettverksbyggingen som 15-åring.
– De må begynne nå, for å ha et nettverk når de skal studere. På utdanningsmesser og lignende viser skolene seg fra sin beste side, de pynter bruden og deler ut glossy brosjyrer. Men har du et nettverk kan du spørre folk du kjenner: «Hvordan er det egentlig å gå på den skolen?», sier Valdmanis, som er markedsdirektør i Den Norske Dataforening og holder foredrag om nettverksbygging.
– Hva bør de gjøre på mingletreffene?
– De skal vise interesse for de andre i rommet, enten det er medstudenter eller næringslivstopper. Uansett er dette vanlige folk som går på jobb hver dag. Om personen er daglig leder på Rema, salgssjef på et hotell eller Johan H. Andresen står denne personen opp hver morgen, tar på seg buksen, ett ben av gangen, og går på jobb.
– Og hva skal de snakke om?
– Spør: «Hva gjør du?» eller «jeg ser du er salgssjef, hva går jobben ut på?» Vis interesse. Det er det beste en 16–17-åring kan gjøre. Da får de gjerne spørsmål i retur, om interesser og studieplaner, og så er samtalen i gang.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.