"At jeg har sterk interesse for området" er - ikke uventet - det soleklart viktigste kriteriet ved valg av studier, ifølge en ny undersøkelse som TNS Gallup har gjort for Nordea.

- Det bekymrer meg at ikke flere tenker på hvilke utsikter de har når det gjelder inntekt, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea til DN.no.

Tirsdag skrev Dagens Næringsliv at eiendomsmeglerfullmektig Stine Larsen (26) gikk rett fra skolebenken til en årslønn på rundt 1,8 millioner kroner.

Les mer her: Fersking med millionlønn

Norske eiendomsmeglere har hatt en formidabel lønnsvekst de siste to årene. En lønnsvekst på 10.8 prosent i 2010, og 14.1 prosent ifjor, ligger langt over alle hovedgrupper i det norske yrkeslivet. Lederyrker kommer nærmest med en lønnsvekst på 5,1 prosent.

Men utsikter til høy lønn er et kriterium som ikke er spesielt viktig for norske studenter:

Bare 21 prosent oppgir dette som et av de tre viktigste kriteriene ved valg av studier, og ikke overraskende er det jentene som trekker ned prosentandelen. Bare 16 prosent av jentene mener det er viktig at studiene fører frem til yrker med høy lønn, mot 28 prosent av de mannlige studentene.

- At ikke flere oppgir utsikter til god lønn blant topp tre-kriteriene er sympatisk nok, men kanskje et kriterium man skulle satt høyere når den nyutdannede ser det i etterpåklokskapens lys. Jeg tror det er en prioritering en god del kommer til å angre på - at de ikke satt dette høyere. Jeg tenker da spesielt på unge, nyutdannede som strever i et dyrt boligmarked, sier Christine Warloe.

 

Tabu å ønske seg høy lønn
- Å ønske seg en jobb med høy lønn har lenge vært et tabu. Men det er allright å få godt betalt, og særlig når det er så tøft å etablere seg som det er i dag, sier Christine Warloe.

Hun har sett flere eksempler på kvinner som har tatt høyere utdanning innen språk eller lærerstudier, og som når studiene nærmer seg slutten innser realitetene. De har utsikter til et lønnsnivå som ikke er enkelt å leve på hvis man ønsker å fortsette å bo sentralt i byen.

Hele 82 prosent mener kriteriet "At jeg har sterk interesse for området" er viktig ved valg av studier. 53 prosent rangerer "Gode jobbmuligheter" blant de viktigste kriteriene, mens 37 prosent svarer "At jeg er faglig sterk på området".

At studiet fører frem til et yrke med høy status, er bare viktig for 7 prosent av de spurte.

- Jeg mener ikke at man kynisk skal velge etter der hvor lønnsutsiktene er gode. Men jeg tror flere burde tenkt gjennom også dette punktet. Det handler om å være fornuftig, sier Warloe.

Velger tryggere og fornuftigere enn før
Karriereveileder Mette Manus i Manus Motivation Group har sett en dreining de siste årene.

- Det er ikke lenger bare interesse som avgjør hvilke studier man velger. Nå er ungdom mer opptatt av utsiktene til en trygg jobb og en lønn de kan leve av, sier hun til DN.no.

Hun understreker at arbeidsmarkedet i dag er i konstant endring og at man må være fleksibel. En trygg jobb i dag er ikke nødvendigvis en trygg jobb i morgen.

- Jobber innen finansbransjen er godt betalt, men i dag er ikke disse jobbene så trygge lenger. Mange velger studier de vet vil gi dem en jobb, selv om lønnen ikke er så veldig høy - i stedet for å utdanne seg til arbeidsledighet, sier Manus.

Likevel er ungdom, og også jentene, blitt mer bevisste på studievalgene de tar, har hun inntrykk av.

- De er opptatt av å kunne få en så god lønn at de kan forsørge seg selv. Å kunne stå på egne bein og være selvstendig er viktig. Før var det gjerne sånn at man valgte hobbyen sin som jobb, men i dag tenker man mer fornuftig og beholder hobbyen som hobby og velger heller et annet yrke som det går an å leve av, sier Mette Manus.

Les også: Håver inn 35 millioner uten utdannelse

<b>Imponér i ny jobb - og unngå ferskingtabbene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.