Hver fjerde norske arbeidstaker uttrykker ren mistillit til ledelsens kanskje viktigste oppgave - kontroll over ressursbruken i selskapet.
De elendige tallene overrasket administrerende direktør Espen Jacobsen i konsulentselskapet Vivento stort:
- Når så mange uttrykker mistillit, spør jeg meg: Skyldes denne manglende tilliten at det virkelig er så mye dårlig lederskap i norske virksomheter, eller er årsaken at nordmenn er litt "verdensmestere" som vet best hvordan ting skal gjøres, kombinert med at vi kanskje har blitt litt bortskjemte?
Tidligere denne måneden ble det kjent at SAS har et kjempeproblem med sine kabinansatte, ifølge en ny undersøkelse fagforeningen CAU står bak.
Hele 75 prosent av de kabinansatte i SAS mener at arbeidstiden er et problem. Og halvparten har ikke tillit til at ledelsen vil løse de utfordringene de har verken på kort eller lang sikt. Nå flykter de kabinansatte fra det kriserammede flyselskapet. Men ifølge Viventos nye undersøkelse er det ikke bare selskaper i krise som opplever mistillit fra de ansatte:
- Nei, vi ser at mangel på tillit kan være et problem i mange selskaper, og i mange bransjer. En av årsakene kan ligge i den norske væremåten: Vi nordmenn liker ikke direkte retningslinjer og hierarki. Vi er vant til flate strukturer på arbeidsplassen og liker å styre vår egen jobbhverdag. Vi har større behov for et support-nettverk enn et styrende nettverk. Når noen prøver å styre oss, kan vi derfor reagere med å vise motstand eller miste tillit til ledelsen, forklarer Espen Jacobsen.
Menn mest kritiske
Her er noen av funnene fra den landsomfattende undersøkelsen som InFact gjennomførte på vegne av Vivento. Over 1000 arbeidstakere i et bredt utvalg bransjer deltok:
- 26 prosent er uenige i at ledelsen i deres bedrift har god oversikt over hvordan bedriftens ressurser utnyttes best mulig.
- Tilliten til ledelsen er spesielt svak innenfor offentlig helsevesen. Her uttrykker hele 31 prosent ren mistillit til ledelsen.
- Menn er klart mest kritiske. Nær hver tredje mannlige ansatt mangler tillit til ledelsens oversikt.
- Tillit til ledelsen står svakest i offentlig sektor: 28 prosent uttrykker ren mistillit her, mot 25 prosent av de ansatte i privat sektor.
- Jeg tror når det kommer til ledelse at vi må litt "back to basic", sier Jacobsen.
- En arbeidstaker som forstår hva som er målet og som ser hvilke rammevilkår det jobbes under, har også mer forståelse og aksept når avvik og problemer oppstår. Å få til endringer er vanskelig, men å skape varige endringer uten at hele bildet vises frem er nesten umulig, sier han.
- Må skjerpe seg kraftig!
Vivento har ikke gjennomført noen tilsvarende undersøkelser tidligere. Derfor kan ikke Jacobsen si noe om hvor trenden går.
- Men det er akselerende endringstempo i næringslivet, og internasjonaliseringen er over oss. Derfor må vi våkne opp. Kultur, å sette seg mål og klare å kommunisere disse er tre gyldne mål i ledelse som bare vil bli mer og mer aktuelt, det er noe ledere bør merke seg, sier Vivento-toppen.
Grad av tillit til ledelsens ressursbruk henger tett sammen med ledelsens evne til å følge opp hver enkelt ansatt, slik at de blir i stand til å løse oppgavene sine så effektivt som mulig.
Ifølge undersøkelsen sier bare 43 prosent av de spurte at ledelsen er flinke til å følge dem opp på dette området. Hele 25 prosent uttrykker ren mistillit til ledelsen på området.
- Når kun 4 av 10 ansatte i Norge sier at ledelsen deres er flinke til å følge dem opp, slik at de kan løse oppgavene sine best mulig, så forklarer det hvorfor tilliten til ledelsen er svak. Her må norske ledere skjerpe seg kraftig! slår Espen Jacobsen fast.
Les også: Dette gjør deg til en dårlig sjef
Sier nei til alfahann-toppledelse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.