Altfor mange - og stadig flere - talenter blir satt til å gjøre kontroll-, revisjon og rapporteringsoppgaver. Det hevder førsteamanuensis Aksel Mjøs ved Norges Handelshøyskole (NHH), som peker på en kraftig vekst av folk med høyere utdanning i såkalte støtteyrker.
Varsellampene burde for lengst ha startet å blinke, mener NHH-økonomen.
- Dette handler i bunn og grunn om hvordan vi bruker våre beste talenter. Når vi i for stor grad etterspør dem til å gjøre disse oppgavene, er det et misbruk. I tillegg er det mange operative jobber som får skjev tidsbruk. Det er et åpenbart spørsmål om hvordan omfanget skal balansering, sier Mjøs til DN.no.
- I norsk arbeidsliv er det veldig mange fantastisk flinke folk med strålende utdanning som ender opp i jobber som ikke nødvendigvis er de viktigste for samfunnet. Dette gjelder også de med utdanning fra NHH, sier han.
Kraftig revisjonsvekst
Eksempelet er revisjonsbransjen i Norge, som alene har vokst med 15 prosent i året de siste ti årene. Dette både i omsetning og lønnskostnader, viser ferske beregninger Mjøs har foretatt basert på regnskapsdata.
- Det er klart at vi skal ha effektive kontrollfunksjoner, men det handler om balanse.Om vi virkelig ønsker et samfunn som etterspør så mye toppkvalifiserte folk til å redusere risiko, dokumentere og kvalitetssikre, sier han.
- Ikke et vondt ord om revisorer, men vi må likevel stille spørsmålstegn ved om det er rett at det skal brukes så mye ressurser på å gjennomføre denne type kontroller, sier Mjøs
Og ifølge NHH-økonomen bør svaret være klinkende klart:
- I forhold til hva som er nyttig, bruker vi for mye krefter på å dokumentere, redusere all slags risiko og tenke beredskap. Vi har et samfunn der de som styrer, det være seg politikere eller i privat sektor, i for stor grad etterspør for mange gode talenter til slike aktiviteter, sier han.
- Trenger grenser
Nå mener Mjøs at spesielt myndighetene må bli mer bevisst på når ”nok er nok”.
- Når myndighetene pålegger stadig mer rapportering, bærer de selv i veldig liten grad kostnaden av dette. Nytten får de fordi de kan vise at de holder orden og har kontrollrutiner. Kostnadene er det i stor grad private som må ta, sier han og understreker:
- Mange krefter, fra media til EU, stimulerer denne aktiviteten, men vi trenger noen som kan stå opp og sette grenser.
Ifølge NHH-økonomen koker det hele ned til å kunne si at ”dette trenger vi ærlig talt ikke å kontrollere”
- De dyktigste folkene kan da heller brukes i førstelinjen. Enten det er mot pasienter i offentlig sektor eller for å gjøre bedriftene mer konkurransedyktige, sier han.
Aksel Mjøs er førsteamanuensis på NHH, men har også solid næringslivsbakgrunn. Han blant annet vært toppsjef i DNB Asset Management, og er nå også styreleder i Kavlifondet.
Gode tilbakemeldinger
Tirsdag formiddag holdt han foredraget «Havner de beste talentene i de viktigste oppgavene» på NHHs høstkonferanse. Et sentralt spørsmål på årets konferanse er hvorvidt høyere utdanning lønner seg og om vi klarer å utnytte de beste talentene.
En av de som lot seg engasjere av innlegget til Mjøs var tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch.
- Alle kontrollsystemer er på mange måter riktige og viktige, men jeg har en fornemmelse at det blir overvurdert. At en får mer talent går mer på å passe på at det ikke skjer noe galt fremfor å finne på noe riktig. Det er en veldig interessant problemstilling, sa Willoch til en fullsatt konferansesal på Hotel Bistrol i Oslo.
Les mer fra NHH-konferansen:
NHH-professor: - De er jo helt bortreist
- Jeg spør meg selv om vi rettighetsfester for mye i velferdspolitikken
- Skattebetalerne kan få en regning
Les også på DN Talent:
- Det er litt som å skyte seg selv i foten
Slik gjør du deg bemerket første dag på jobben
Billigstudier
(Kommentar)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.