På fredag fortalte Ida Øian, Frode Saugestad og Stewart Haseth til DN Talent om hvordan de klarte å turnere studier med både trening, fulltidsjobb og enda flere studier.
Leserne lot seg engasjere. Her svarer Frode og Ida på spørsmålene de fikk.
Disse såkalte "superstudentene", de kan jo ikke ha noen form for sosialt samvær? Trist, eller?
Hvis man strukturerer dagen sin på en god måte blir det tid til alt. Lesing mellom kl 8-17. Trening fra kl 18-19. Venner og familie mellom 19-23. Da får man også 8 timer med god søvn.
Lykke til,
Frode Saugestad
Jeg er student nå ved NIH (norges idrettshyskole). Går siste året, men har tenkt å studere ernæring etterpå.
Om det blir privatskole eller universitetet er enda ikke bestemt, men jeg sliter veldig med å klare å få inn mye forskjellig informasjon samtidig som jeg driver toppidrett på landslagsnivå. Derfor lurer jeg på om dere har noen gode råd til studieteknikk for en person som skal prestere 110% på alle arenaer hele tiden?
Hovedproblemet ligger i at jeg føler at jeg ikke får gjort det jeg skal skikkelig siden jeg blir så utrolig utmattet av å trene seks dager i uken, to ganger dagen, samt treningsleirer og konkurranser.
Hadde satt utrolig stor pris på om dere kunne gitt meg noen råd,
Mvh Andreas (NIH)
For meg har planlegging og struktur vært "nøkkelen". Jeg leser konsentrert over kortere perioder som planlegges på forhånd. Når jeg vet at de tyngste øktene eller konkurransene skal foregå, prioriterer jeg ikke lesing - men legger dette til roligere dager.
Min studieteknikk er basert på at jeg ikke leser pensum fra ende til annen uten en konkret plan, jeg prøver først å stille meg selv spørsmålene som skal besvares og leter så aktivt i pensum etter svarene. Jeg har oppgaveløsning som min primære lesemetode, det er jo gjerne oppgaver som skal løses på eksamen - så jeg mener at man må øve på det man skal bli god på. Gamle eksamensoppgaver kan være et greit sted å finne relevante problemstillinger man kan øve seg på. Når det gjelder motivasjonen, så er jeg flink til å forestille meg følelsen av måloppnåelse om jeg klarer å utføre det jeg har satt meg som mål - jeg tenker daglig på hva jeg vil oppnå og hvorfor jeg vil oppnå det
Hilsen Ida Øian
Hva har du i timeplanen og hvor detaljert er den? Kan du gi meg et eksempel?
Hvordan er du forbereder deg til eksamen?
Hva er formelen din?
Planene er ganske detaljerte, helt ned til hvilke kapitler i pensum som skal leses den og den uken, og timene er merket med hvilken oppgave jeg skal løse. Jeg forbereder meg til eksamen ved å gjøre det man skal gjøre på eksamen; jeg løser oppgaver.
Man kan kanskje si at formelen min er: Man lærer bedre om man har et spørsmål som skal besvares før man begynner å lese, altså - finn noe du lurer på først, f.eks i form av en gammel eksamensoppgave, og let så aktivt etter svaret og løs oppgaven, istedet for å bare lese pensum i kapittel-rekkefølge.
Hilsen Ida Øian
Takk for gode råd og tips.
Jeg har selv grei erf#229 med å ta mer studiepoeng enn det som er normalt. Det jeg likevel har kommet fram til er at hvis jeg skal kun ha toppkarakterer i alt jeg gjør er jeg helt avhengig av å jobbe flere ganger så mye. Sier jeg meg fornøyd med C kan jeg klare meg med 2-3 ukers intens lesing før en eksamen på 15 studiepoeng. Ønsker jeg derimot en A i de samme fagene blir det fort 1-2 måneder med jevn, strukturert og solid lesing. Hvilken erf#229 har dere med dette?
Kan jeg spørre hvilken karakter du fikk på masteren du brukte seks uker på?
Beste hilsen
Student, 23 år, Bergen
I fag hvor det ikke finnes eksamensoppgaver, anbefaler jeg og snakke med en foreleser om hvilke temaer han ser som fagets mest spennende/relevante - og også prøve å sette opp dine egne oppgaver ut fra hva som er vektlagt i pensum. Still spørsmål til deg selv før du begynner jakten på svarene
Hilsen Ida Øian
Jeg har dessverre ingen kunnskap om regnefag. Studieteknikk er også individuelt. For meg fungerte huskekart, og ikke minst å skrive notater fra bøkene jeg leste. Skriv sammendrag av romaner. Lag spørsmål fra og omkring de problemstillingene du mener er viktig i mer teoretiske fag. Du kan noe om et tema når du kan forklare til andre, som ikke har kunnskap om dette feltet, hva dette handler om. Øv deg på å skrive dette ned, da husker man, i alle fall jeg, bedre.
Lykke til,
Frode Saugestad
Den muligheten har jo derimot dere, dere kan velge å miste fokus, velge å surre bort tiden slik som sånne som meg. Har dere noen gang ønsket å gjøre nettopp det? Er det noe som dere gjerne skulle ha gjort når dere nå tenker tilbake? Hva gir dere motivasjon?
Jeg var heller ikke noe spesielt flink på ungdomsskolen eller gymnaset. Så det er håp for alle. Og ja, jeg har også surret bort tid, og jeg synes faktisk at det er godt å surre bort tid en gang i blant, bare det ikke blir regelen. Jeg er også sikker på at hvis du finner noe du virkelig liker og brenner for vil du også bli veldig flink. Det kan virke naivt, men det er faktisk slik at de flest av oss er flinke i de tingene vil liker å holde på meg.
Lykke til,
Frode Saugestad
Hvordan får dere motivasjon til å jobbe så hardt med studiene, og hva gjør dere dersom motivasjonen dabber av?
Imponert over studieresultatene deres.
Spm: kan du/dere ved noen konkrete tips beskrive hva dere gjør når dere starter et nytt fag.
Starter dere med å lese eksamensoppgaver? Prate med tidligere studenter?
Takker!
Jeg kaster meg som regel over en generell innføringsbok. Gjerne som er skrevet av en av professorene hvis det finnes. Deretter leser jeg de bøkene som er skrevet av forfattere som jeg kjenner til og har lest fra før, slik at jeg lettere kan forstå det de skriver. Deretter snakker jeg med andre studenter. Jeg løste ikke så mange tidigere oppgaver, men forsøkte å finne ulike måter å svare på det samme spørsmålet. Et godt tips er å snakke med lærerne og møte opp forberedt med gode spørsmål og problemstillinger. Da får man også mest tilbake.
Lykke til,
Frode Saugestad
Hvor lykkelige er disse superstudentene? Er lykke å være mye flinkere enn "de andre"?
Lykke er ikke å være flinkere enn ”de andre”. Og jeg føler meg verken bedre enn ”de andre” eller mer lykkelig enn ”de andre”. Du er nok lykkeligere enn meg, men det unner jeg deg.
Alt godt,
Frode Saugestad
Slike mennesker som dere gjør at også jeg får lyst til å strekke meg ekstra langt og gjøre noe som for de aller fleste virker som totalt umulig.
Dere er rett og slett til inspirasjon og motivasjon!
1: Hvilke studier er det umulig å kunne studere på kortere tid?
2: Lange studier slik som å studere til å bli advokat eller lege vil det være mulig å korte ned slike studier?
3: Hva med siviløkonom, hvor fort kan en dedikert student gjennomføre siv.øk- studiet realistisk sett?
4: Hvordan komme rundt praktiske hindringer slik som midt-semester innleveringer o.l?
5: Jeg er ikke et skolelys men får gode karakterer om jeg legger ned innsats. Er det realistisk for en vanlig mann å kunne skrelle vekk halvparten av studietiden?
6: Hvordan opprettholde motivasjonen til et hardt akademisk press over lang tid?
1) Juss i Oslo er mulig å korte ned en god del, man kan ta eksamen hvert halvår istedet for hvert år og svært lite av undervisningen er obligatorisk (i Bergen er det annerledes).
2) Ja, juss er et gunstig studie å korte ned om du har et talent for fagene og klarer å strukturere deg bra.
3) Dette vet jeg dessverre ikke.
4) Også uvisst for meg, da jeg ikke har møtt denne hindringen på jusstudiet.
5) Min personlige mening er at du må ha et visst talent for fagfeltet du studerer for å klare å korte ned studietiden - og det vet man jo ikke før man har begynt, så man må nesten bare prøve!
6) Min motivasjon kommer av stadig visualisering av hva jeg ønsker å oppnå og hva det vil føre med seg av spennende muligheter.
Hilsen Ida ØIan
Hei!
1. Jeg vil tro at de fleste studier kan tas på kortere tid enn normert, i alle fall i Norge.
2. Jus kan man absolutt ta på kortere tid. Medisin er nok litt vanskeligere, men det er mulig.
3. Sikkert mulig å redusere ett år eller to.
4. Hardt og strukturert arbeid. God planlegging og studieteknikk.
5. Ja, hvis du har en hverdag hvor det å studere er det viktigste du gjør. Fasiten ligger i Hardt og strukturert arbeid. God planlegging og studieteknikk.
6. Finn studier som du synes er moro og spennende. Da er det lettere å holde seg motivert når det går litt treget. Men husk at det er i motbakke at det går oppover.
Lykke til,
Frode Saugestad
Jeg vet at jusstudiet kan kortes ned, men jeg tør ikke si noe om de andre linjene da dette ikke er min bakgrunn. Min master krevde ikke spøreundersøkelser osv., så det gjorde det lettere for meg å korte ned arbeidstiden, jeg samlet inn alle tekster og skrev oppgaven parallellt og brukte 6 uker totalt.
Jeg tror (og har forsåvidt allerede merket) at mange arbeidsgivere blir imponert over effektiv jobbing, såfremt resultatet også ble godt. Det at man har mye arbeidserf#229 er også noe som virkelig trekker opp.
Hilsen Ida Øian
Hvordan bør planen min legges opp? Tar jeg en master på BI ville det kanskje vært lettere å få gjennomslag for å raskere fullføre bachloren på UiS? Her må en jo da kanskje få spesialtilpasset eksamensdatoer for å unngå at datoer krasjer. Det er vel strengt tatt også slik at noen fag har krav om bestått i andre fag før en kan begynne på disse fagene?
Jeg ville uansett valgt å bli student på fulltid hvis du velger å satse på en eller to mastergrader.
Lykke til,
Frode Saugestad
Jeg tror det er mulig å korte ned tiden på en Ba, men det er avhengig av stor innsats og god studieteknikk, slik at du effektivt skriver gode oppgaver.
1.Dette må du sjekke ut med det enkelte fag, ved det enkelte lærested.
2.Se 1.
3.Dette vet jeg dessverre ikke noe om.
4.Se 1.
5.Som du selv sier er du ikke helt fornøyd med jobben og karrieren du har nå. Derfor tror jeg det er viktig at du velger å studere noe du virkelig liker og er interessert i. Slik vil det bli lettere å motivere seg for hardt arbeid, og sjansen for at du både gjør det bra og at du evt kan forkorte studietiden er større.
6.Jeg vil si at du har gode sjanser. Hvis du viser at du i moden alder valgte å skifte karriere og gjennomfører nye studier på en god måte har du et fortrinn i forhold til mange nyutdannede. Det er også viktig at du i evt jobbsøknader fremhever hva som gjør deg annerledes enn andre jobbsøkere. Men til syvende og sist er jo dette et spørsmål om å finne en jobb og en karriere som du virkelig liker.
Lykke til,
Frode Saugestad
Jeg starter til høsten et 5-årig studie som vil lede til siviløkonom. Har vurdert å det utenfor skole slik som noen av "superstudentene" tydeligvis har gjort.
Kan alt studeres på den måten? Kan jeg ta dette studiet slik de gjorde? Hordan vil det telle når jeg er ferdig, i forhold til at jeg har gått skole kontra studert på egen hånd?
Takk!
Mvh Joakim
Jeg vil tro at man kan redusere tiden på de fleste studier, men en del naturvitenskaplige studier vil nok ha sine begrensninger. Når det gjelder siviløkonom må du sjekke med den aktuelle skolen om de tillater hurtigere studieprogresjon.
Hva fremtidige arbeidsgivere legger vekt på kan jeg dessverre ikke svare på, men jeg tror ikke at det vil være noen ulempe at du har studert dette på egen hånd, men til syvende og sist avhenger dette av hvordan du ”selger” deg selv i et jobbintervju.
Lykke til,
Frode Saugestad
Studerer selv ved UiO, men tar det litt som det kommer fordi jeg er alenemamma til en gutt på 4 år.
Har i den forbindelse noen spørsmål når det gjelder både oppgaveskriving og studieteknikk. Mitt studie innebærer to obligatoriske oppgaver i det ene emnet som skal leveres inn av gruppe. Har hatt en kollokvie hvor enkelte var svært opptatt av tegnsetting og lengden på setningene. I hvilken grad mener dere det er viktig? HAr dere noen gode råd for å oppheve skrivesperre? Foretrekker dere noter eller kildehenvisning i teksten?
Det andre gjelder studieteknikk: Jeg er ikke flink til å disponere tiden min, planlegge eller å være strukturert,. Jeg tar i et skippertak en uke før eksamen. Har dere noen gode råd for å bli bedre på dette området, når det ikke ligger naturlig for meg? Hvor viktig mener dere kollokviearbeidet?
Venter i spenning på svar, og på forhånd takk!
Med vennlig hilsen
Trine
Hvis oppgaven skal leveres inn som helhet for gruppen er det viktig at dere kommuniserer godt, og tar opp evt uenigheter før det blir problemer. Tegnsetting og lengden å setninger er viktig, men godt språk gir deg aldri en god oppgave. Men det gjør en god oppgave bedre. Ville uansett fokusert på at dere har godt innhold, men enda viktigere at dere strukturerer innholdet slik at det kommer frem at dere har oversikt over materialet og viser hvordan dere best kan forvalte innholdet slik at oppgaven gir mening. Det som gjør en god oppgave er en klar og sterk påstand om at noe er slik eller slik. En enkel fremgangsmåte er en innledning hvor du sier hva du skal gjøre. En hoveddel hvor du gjør hva du sa du skulle gjøre, viser de ulike argumentene for (og hvordan de forholder seg til hverandre), og viser at du er klar over at det finnes motargumenter. Deretter samler du trådene i en konklusjon.
Skrivesperre løses dessverre kun med å skrive. Tving deg selv til å skrive ett eller annet. Slik er det ofte at man kommer i gang igjen. En annen litt enklere ting å gjøre er å gå seg en liten tur.
Jeg er litt gammeldags, og studerer humaniora og liker fotnoter, som er i Chicagostil. (http://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide.html)
Når du har en liten prins på 4 år er det naturlig at man ikke like enkelt kan strukturere hverdagen. Men begynn med å bruke faste tider til å studere, hvor du ikke sjekker e-post etc. Ta korte pauser innimellom slik at du kan holde konsentrasjonen oppe. Begynne med dette fra første skoledag, da slipper man skippertakene som på lang sikt ikke gir like god læring.
Hvis man jobber sammen med andre studenter er det viktig at dere utfordrer hverandres synspunkter og leker ”djevelens advokat”. Slik vil dere få flere synspunkter på de ulike problemstillingene. Og husk, i de fleste fag er det ingen fasit, og ditt eget argument kan være like godt som de andres, det gjelder bare å vise dine kreative og analytiske evner i en diskusjon så blir de nok overbevist. Til syvende og sist handler dette om å få frem så mange ulike synspunkter omkring et tema som mulig, så trekker du dine egne konklusjoner om hva som er viktig for deg.
Lykke til,
Frode Saugestad
Dersom du tar en cand. mag grad på ett år så har du ikke lært noe særlig. Da har du bare siktet deg inn på å ta graden på ett år, og så blir det målet ditt. Det kan med all respekt, Frode, alle klare. Men hva faen lærer du? Er ikke vitsen med å utdanne seg å lære noe? Ja, så nå underviser du på Harvard? So fuckings what dude? Du står der på podiet og forteller hvordan folk kan på en måte fake seg gjennom pensum? Frode. Hva kan du egentlig? Det er mitt spørsmål? Hva er du annet enn a fuckings academic star?
Gutt23
Begynn tidlig med søknaden, slik at du har god tid til å gjøre den så bra som mulig.
Lykke til,
Frode Saugestad
Beundrer arbeidet ditt av høyeste grad og lurte på om det var mulig å få et slags intervju med deg angående Harvard University?
Har siden ungdomskolen ønsket å begynne på skolen, så jeg lurte på om du kunne gi tips til hva man kan gjøre for å komme inn på skolen?
Les også:
Sikre deg drømmejobben! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.