– Hva er det mest nyttige du lærte i studietiden?
– Det viktigste er nok metoden og hvordan man tilnærmer seg en problemstilling. Du tar ikke et svar for gitt, men lærer å stille spørsmål og kontraspørsmål. Disse analysemetodene bruker jeg hver eneste dag.
– Hvorfor tok du doktorgrad?
– Jeg ville fordype meg, og hadde lyst til å prøve selv om over halvparten faller av underveis. Det var noe helt annet enn å ta mastergrad, og en veldig stor utfordring mentalt og faglig. Det er kun du som driver deg selv fremover og du får ingen hjelp.
– Fire og et halvt år med doktorgrad, hvordan holdt du motivasjonen?
– Egentlig er jeg veldig utålmodig og liker å ha folk rundt meg, så det å sette seg ned i en krok for å skrive doktorgrad ... Det hjalp med konkurranseinstinkt og mye vilje. Dette skal jeg klare, tenkte jeg. Og da gikk det.
– Hvordan føltes det etterpå?
– Man ville jo kanskje tenke at det var en enorm glede, men egentlig var det en stor tomhet. Da hadde jeg studert i 11 år, og gått på skole siden jeg var syv. Du blir litt sånn «oi, hva gjør jeg nå?». Men jeg var selvfølgelig ekstremt lettet og det var jo en veldig glede, også.
– Sjefanalytiker innen olje er ikke akkurat et yrke man tenker på som barn, hvordan ble du det?
– Jeg utdannet meg som makroøkonom, og oljebiten kom da jeg begynte i Nordea. Han som dekket olje sluttet og jeg overtok. Jeg kunne ingenting om olje, men måtte sette meg ned og lære alt. Da kom studieteknikken godt til nytte.
– Noe tips til ferskinger i arbeidslivet?
– Du må tørre å stå frem, og si fra. Det er spesielt et råd til damer, i mannsdominerte bransjer ser jeg at menn er mye mer frempå. Kvinner må ikke være redde for å vises og si det du mener. Det er utrolig mange flinke damer, så dette er viktig! Også må du jobbe hardt, du får ikke betalt om du ikke jobber hardt.
Les tidligere Liv og lære-spalter:
Gunnar Bovim: Studentenes sjefslege
Torbjørn Røe Isaksen: - Veldig annerledes enn Beverly Hills 90210
Line Jansrud: Gir prinsesse Diana skylden for studievalget
Kristin Krohn Devold: – Ikke så stor forskjell på Forsvarsdepartementet og Uken
Charlotte Thorstvedt: – Skulle du si noe måtte du ha «dynamite» å komme med
Ine Marie Eriksen Søreide: Brukte 11 år på å bli ferdig med jus-studiet
Kristin Skogen Lund: - Jeg kunne spart fem år med komplekser og dårlig selvtillit
Anita Krohn Traaseth: – Skulle jeg leve i USA, måtte jeg jobbe
Kristin Halvorsen: – Jeg får godta at det toget er gått(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.