Jusstudentene Caroline Brein (24) og Dane Matanovic (23) merker presset. Ett år med 5.000 pensumsider og opptil 12 timers lesing hver dag skal snart oppsummeres i én karakter.
- Karakterene følger deg resten av livet. Skal du bli advokat, må du i praksis ha A eller B, sier Matanovic til DN.no.
Duoen sitter i et leserom ved Universitetet i Oslo, med åpne fagbøker spredt over hele bordet. Tirsdag og torsdag tar de sin tredje juseksamen.
- Hittil har eksamenene vært grusomme, så nå er det umulig å ikke merke presset. Du får angst bare ved å være i dette bygget, sier 23-åringen.
- Kaster opp og blir søvnløse
Sosialrådgiver Roger Simonsen ved Høgskolen i Buskerud forstår jusstudentenes frustrasjon, men poengterer at situasjonen er langt verre for mange studenter.
- Mange kaster opp, blir søvnløse og har det direkte ille, forteller sosialrådgiveren.
Simonsen har jevnlige kveldskurs ved Høgskolen i Buskerud for studenter som har det på denne måten før eksamen.
- Eksamensangst er et stort og utbredt problem. Prestasjonsangsten og engstelsen kan ødelegge eksamen, sier sosialrådgiver Roger Simonsen ved Høgskolen i Buskerud til DN.no.
"Dette går dårlig"
Selve kjernen for å snu den negative tankegangen er avslapping, for å få mer kontakt med kroppen, og affirmasjonstrening, for å bedre den åndelige prosessen. Disse to punktene må jobbes med for å bevisstgjøre hvor frykten kommer fra.
- Elever får angst allerede i det de hører ordet eksamen. Med angsten kommer stress, negative tanker og lav selvtillit, som igjen forsterker fryktfølelsen. Deretter blir det fullstendig kaos som kan bygge seg opp til å bli kraftigere og kraftigere, sier Simonsen.
Affirmasjonstrening handler kort sagt om en positiv reformulering av negative tanker. I stedet for å tenke "dette klarer jeg ikke" og "dette går dårlig", må elevene fokusere på nåtiden.
- Uansett hvor "livsnødvendig" det er for deg å prestere og hvor viktig resultatet er, må du tenke på selve arbeidsoppgaven. Mange ser for seg alt som står på spill: Jobben i fremtiden, andres forventninger og så videre, sier Simonsen.
Han poengterer at det kan høres veldig enkelt ut å fortelle andre "bare tenk positivt", men i virkeligheten trengs det god trening for å forstå hva det faktisk innebærer.
De som sliter skikkelig med eksamensangst, øver nesten like mye på å takle frykten som på å takle selve oppgaven.
- Angst hører livet til
Et tredje, og svært viktig aspekt, er derfor tiden du bruker på å øve inn denne treningen, ifølge Roger Simonsen. Hver enkelt elev må jobbe godt med seg selv, for å lage sin egen affirmasjonsteknikk og lære å slappe av.
- Det finnes ikke noen kvikk-fiks-triks måte å bli kvitt angsten på. Mine kurs baseres på at elever må jobbe med måten de tenker på. Mange som har eksamen i desember, begynner med øvelser allerede i september-oktober, sier sosialrådgiveren.
- Du må vite hva du skal øve seg på, og hvorfor. De som sliter skikkelig med eksamensangst, øver nesten like mye på å takle frykten på å takle selve oppgaven, sier Simonsen.
Målet er ikke å sitte på eksamensrommet uten angst. Men angsten skal ikke overta din mulighet til å prestere det du kan.
- Angst hører livet til, men du skal til slutt merke at du får en kontroll over den, slik at du klarer å fokusere, sier Simonsen.
- Du må lure deg selv
Caroline Brein og Dane Matanovic tror ikke nervene deres skal ødelegge for eksamen, men de er spente på å se hva oppgaven blir.
- Å være heldig med oppgaven er som å vinne i lotto. Trikset er nok å lese jevnt gjennom hele året for å komme gjennom, sier Matanovic.
I helgen skal de to studentene nilese, repetere og notere - men mandag skal de koble helt av. Matanovic skal bruke dagen til å bygge opp selvtillit.
- Du kan ikke gå inn der med et dårlig selvbilde. Du må lure deg selv på eksamen, hvis ikke går det dårlig, sier han.
- Hopp, dans og hør på musikk
Roger Simonsen deler i korte trekk noen av sine triks mot angst og stress med DN.no:
1. Slapp av og fokuser: Affirmasjonstrening og avslapningsøvelser er selve kjernen til å bli kvitt angsten.
2. Øv på øvelsene: Tidsperspektivet er viktig for å bli kjent med både affirmasjons- og avslapningsøvelsene. Mange av Simonsens kurstakere begynner å øve allerede i september-oktober når eksamen er i desember - men det er heller aldri for sent å komme igang.
3. Oppsøk eksamenslokalet: For mange kan det være nyttig å se hvor du skal ha eksamen. Det kan føles betryggende.
4. Spis godt! Energitilskudd gir vesentlig utslag for blant annet konsentrasjonsevnen.
5. Hvil: Lær deg en avspenningsmetode. Pass på at du har en rolig, dyp pust nederst i magen og ryggen. Ta også korte pauser under eksamen, der du beveger og strekker deg.
6. Bruk begge hjernehalvdeler: Det er viktig å jobbe jevnt og trutt opp mot eksamen, men like viktig er det å bruke begge hjernehalvdelene. Ta derfor pauser der du hopper, danser eller hører på musikk.
7. Ikke sammenlign deg med andre: Det kan lett virke demotiverende om du lager deg målestokker.
8. Vær forberedt på nervene: Forbered deg mentalt på at eksamen kommer, slik at du ikke blir fullstendig overrasket uken før. Å forberede deg, kan du gjøre med disse tipsene.
Les mer:
Slik kan iPad-bølgen bli dobbelt så høy
Nytt dataangrep mot regjeringen
Den nye boomen er her
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.