Vil jeg få jobb, hvor mye skal jeg tjene og er utdannelsen min fra utlandet i det hele tatt noe verdt?

Det er høysesong for å stille seg slike spørsmål, og i morgen går fristen for Samordna opptak ut. I den anledning har DN.no samlet et ekspertpanel bestående av Pål Kalvsjøhagen (Samordna opptak), Gisle Hellsten (karrieresenteret på Universitetet i Oslo), Torun Olsen (Utdanning.no) og Thor Bendik Weider (Manpower) for å svare på det leserne måtte lure på.














Mitt inntrykk er at estimatet du har for en gjennomsnittslønn for nyutdannende er noe høy, spesielt hvis du sikter mot det norske markedet. Det er ingen tvil om at man kan nå de summene du sikter til i visse stillinger og gjerne litt på sikt.

Det finnes ingen utdanningsmal som leder til ledende stillinger. For å nå disse stillingene må man gjerne prestere innen en rekke kompetanseområder, hvor utdanning er en av dem. Tradisjonelt har økonomer, ingeniører og jurister ofte hatt denne type jobber, men stadig flere har fått toppstillinger uten å denne bakgrunnen. I tillegg til utdanning vurderes man også ut ifra måloppnåelse og resultater, erf#229 og ikke minst personlig egnethet. Det er med andre ord godt mulig å få ledende stillinger med de andre utdanningene du nevner. Eksempelvis har vi en pro-rektor ved UiO som er utdannet filosof. Men der nok mer vanlig at de nevnte tre utdanningene er å finne blant ledere sammenlignet med for eksempel filosofi.

Mvh Gisle Hellsten















































 

Les også:

Slik blir du headhuntet

Slik skriver du CV

Sikre deg drømmejobben! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.