- Når et land finner olje, blir det dyrt å drikke utepils. Lønningene må være så høye at kelneren ikke reiser til nordsjøen, og det finansieres av kundene, sier Erling Røed Larsen, professor ved Handelshøyskolen BI.
Røed Larsen har skrevet flere populærvitenskaplige bøker om økonomi, og lanserer nå boken «Penger», der han besvarer tre ofte stilte spørsmål om økonomi:
1. Hvorfor er det så dyrt i Norge?
2. Hvorfor kan vi ikke bare bruke oljepengene?
3. Hva skjer med euroen?
Korn, skjell, kuer og gullstandard
Store deler av boken blir viet til pengenes økonomiske historie, helt fra korn, skjell og kuer, via gullstandarden og til i dag. Men det blir også forklart hvordan lønnsveksten i oljesektoren bidrar til å presse ut mindre produktive bedrifter i konkurranseutsatt sektor, samt å presse opp prisene i skjermet sektor.
Røed Larsen forklarer også hvorfor det gjelder å holde fingrene borte fra oljefatet.
- Tenk deg hvor mange ganger vi har hørt folk si: «Se på dette hullet i veien! Og vi som har alle disse oljepengene, hvorfor kan vi ikke bruke dem?» Men det er ikke pengene som er problemet. Arbeidstimene er Norges lommebok. Vi jobber korte dager og har generøse ordninger, samtidig ønsker vi supre veier. Men så er det slik at arbeidstimene ikke strekker til, sier han.
Dyrere uten polske arbeidere
Og våre 3,7 milliarder arbeidstimer per år er for lite til å kunne strø om seg med penger, til tross for en massiv økning i arbeidstimer de senere årene. En vekst som hovedsaklig skyldes utenlandsk arbeidsinnvandring, som tar unna litt av «trykket» på prisveksten.
- Hadde det ikke vært for polsk arbeidskraft, hadde det vært enda dyrere her, sier Røed Larsen.
- Vet vi i Norge for lite om penger?
- Jeg reiser mye rundt til forskjellige steder, og det som slår meg er at for eksempel prisutviklingen er noe som folk lurer veldig på, noe som egentlig er ganske enkle økonomiske teorier. Det er stor forskjell på hva folk lett kan klare å lære seg, og hva mange faktisk vet, sier Røed Larsen.
Boken lanseres torsdag 26. april i Handelshøyskolen BIs lokaler i Oslo. Les mer om arrangementet her.
DN Talent bringer hver uke nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.
hvordan den norske avisbransjen har endret seg fra 1993 til 2011herden nest største ingeniørbragden i forrige århundrehermandag 16. aprilherhvilken rolle spiller den sammenlignet med «tradisjonell» genetikkherbarn av NS-medlemmerhermodeller for disse prosesseneheri verste fall kan den være dødeligverdifull erf#229 i å håndtere egne følelserhermotarbeide jetlag, samt søvnforstyrrelser hos tenåringer, eldre og skiftarbeiderekan løse mysterieten enhetlig terminologi i økonomifagether
Tidligere forskningsnyheter finner du her:
Nordmenn hater eliter, men ikke i idretten
Vil få bukt med overvekt blant barn
Mot en ny arabisk vår?
Toppledere får fortsette etter konkurser
Styr unna farlige ledere
Er demokratiet i Europa i ferd med å ryke?
Kvinnelige studenter lyver mer
Tjener mer penger med snille sjefer
Krystaller kan redde klimaet
Velger luksushytter fremfor utedo
Lar studenter forske i lab til kvart milliard
Klimagass forvirrer fisk
Forsker på problematisk terrorlovgiving
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.