– Jeg mener det er rimelig å kreve en snittkarakter på C eller bedre for å gi studentene avgangsvitnemål på bachelor- og masterstudier. Kun studenter med dette karaktersnittet bør få graden. De som ikke klarer det, bør kun få en karakterutskrift, sier Kai A. Olsen, som er professor i informatikk ved Høgskolen i Molde.
Konsekvensen vil være at mange studenter fullfører bachelor- eller masterstudier uten å få bachelor- eller mastergrad.
Kilde: UiO– Graden skal være et bevis på studenten kan faget godt nok. Har du en Bachelor of Science (B.Sc) i økonomi eller ingeniørfag, skal graden være skolenes måte å fortelle fremtidige arbeidsgivere at du kan faget. En student med karakterer under snittet vil altså ikke kunne faget godt nok. Det vil være en advarsel til fremtidige arbeidsgivere, sier han.
«Må belønne innsats»
Han sier at det da vil være opp til arbeidsgivere å vurdere om kandidater med kun karakterutskrift er kvalifiserte for jobben.
– Da får arbeidsgiveren vurdere om kandidaten har gode nok karakterer i de fagene som er relevant for jobben, sier Olsen.
Les også: Her er det vanskeligst å få gode karakterer
Et slikt karaktermessig ris bak speilet vil være effektivt. Det vil få studentene til å skjerpe seg, mener han.
– Det store problemet i Norge er å få studenter til å studere på full tid. Mange kombinerer studiene med tidkrevende jobber. For å gjenreise fulltidsstudenten må vi belønne innsats. En slikt karakterkrav vil være et insitament til innsats, og få studentene til å vurdere kostnadene ved å bruke for lite tid på studiene, sier professoren.
Karakterkrav til revisorer
Handelshøyskolen BI har erf#229 med en liknende praksis. De utdanner nemlig revisorer. Kravet for å bli registrert revisor og statsautorisert revisor er et karaktersnitt på C.
– Det er et signal om at kandidatene holder en viss kvalitet. Denne ordningen fungerer godt. Men jeg er ikke sikker på om tilsvarende ordning vil fungere like godt for alle studenter. Å nekte studenter graden har jeg ikke sans for, sier Tore Bråthen, leder ved BIs institutt for regnskap, revisjon og jus.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ikke kommentere utspillet, og viser til at «karakterpraksisen er regulert av Norges internasjonale forpliktelser» knyttet til nettopp Bologna-rammeverket og EUs rammeverk for livslang læring.
– En svært dårlig idé
I Norsk Studentorganisasjon (NSO) rister de på hodet av Olsens forslag.
– Dette er en svært dårlig idé. I det norske karaktersystemet er karakterene A til E å regne som godkjent og F som ikke godkjent. Dersom en professor mener at studenter som får dårligere karakter enn C ikke er gode nok til å utøve sitt yrke, burde man vurdere om man stiller høye nok krav for å få ståkarakter, sier NSO-leder Ola Magnussen Rydje.
Han mener karaktersystemet fungerer godt i dag, men påpeker at en enhetlig karakterpraksis er avgjørende.
– Samfunnet skal ha tillit til det norske karaktersystemet, noe som betinger at man bruker det riktig og at man har en felles nasjonal forståelse av hva som kreves for å få de ulike karakterene. Hvis studentene skal bruke mer tid på studiene, må man legge til rette for at de har råd til å jobbe mindre ved siden av studiene, sier studentlederen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.