- De stiler skyhøye krav til seg selv, både på hva de skal levere på jobb, på hjemmebane og fritidsaktiviteter. Det som er gjennomgående er at kravene gjerne er noe de legger på seg selv. Det er ikke nødvendigvis krav omgivelsene stiller til dem, sier Ulla K. Kjeldstad.
Hun er partner i konsulentselskapet Headvisor, og jobber med coaching, lederutvikling og rekruttering.
Hun møter flere som er i ferd med å brenne ut eller er utbrent.
- Det er først og fremst velutdannede jenter og gutter, og de er om regel filnke til mer enn faget sitt. Derfor kan de legge til både det ene og det andre og tredje og til slutt sprekker ballongen, sier
Sosiale medier
- Skjer det oftere enn før?
- Ja, det er det helt åpenbart. Mye er knyttet til at alt skal effektiviseres, alt skal måles i forhold til bunnlinjen og det å lykkes handler i veldig stor grad om penger og status. Noen markedskrefter spiller nok inn, man leser mye om mennesker som lykkes og kravet til utdanning øker. Sosiale medier bidrar ytterligere til at trykket øker. Det er en tydeligere prestasjonskultur nå enn tidlligere, sier Kjeldstad.
Mette Hanekamhaug, som har en politisk lynkarriere bak seg sier til DN Talent at hun skulle ønske hun hadde senket skuldrene tidlig i karrieren.
- Velg bort
Nøyaktig det samme sa direktør for Virke i et intervju nylig. Hennes beste tips til unge ledere var nettopp det, ta det med ro, senke skuldrene og velge bort.
- Du må velge. Det å være leder, ønske å bli leder eller bli en dyktig fagperson krever ganske mye. Å tro at man også skal ha mulighet til å være kjempedyktig på hjemmebane og få tid til å være ute med venner og kjente samtidig, det tror jeg ikke går an. Du må si nei takk til noe, og senke kravene til deg selv, sier hun.
Da hun var i slutten av 20-åra ble hun både en ung sjef og mor. Hun måtte gå noen runder med seg selv, og kom fram til at det beste var å kutte ut noe.
- Når jeg hører unge sier at "det har jeg valgt bort", da blir jeg imponert. Jeg lar meg imponere at de faktisk har gjort noen valg, sier hun.
Økt etterspørsel etter stresskurs
Studenthelsetjenesten i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) opplever økt etterspørsel etter stressmestringskurs. De har også sosionomer som hjelper studenter med å rydde opp i hverdagen når stresset tar overhånd.
- 22 prosent av de som fikk behandling hos psykisk helsetjeneste var der for depressive vansker. Vi ser at både for mye stress eller negativt stress, ensomhet og selvbilde er vansker som kan være med på å utløse depressive symptomer eller forsterke depresjonsplager. Vi ser også en økning av behovet for stressmestringsstrategier i en økende studentpopulasjon, sier Kari Jussie Lønning, lege og leder av SiO Helse.
- Senk skuldrene
Hun understreker at det å føle stress er normalt. Det er først når det går utover nattesøvn, konsentrasjon og prestasjon det kan være et behov for å søke hjelp.
- Det handler om å senke skuldrene. Klarer du å få roet ned ditt stressnivå er du mer mottakelig for læringsinformasjon, du evner mye bedre å omsette kunnskapen du har tatt inn om du klarer å slappe av. Det er ikke bare å senke dem, selvfølgelig er det ikke det. Du må ha et indre pusterom, og vi har flere konkrete råd for dette (se nederst i saken, journ. anm), sier Lønning.
Les også: Ung, stressa og ambisiøs? Tre talenter om hvordan de kom seg gjennom 20-årene uten å bli utslitt
Ikke gjør alt akkurat nå
Ulla K. Kjeldstad råder sine klienter til å ta det med ro.
- Hva kan man gjøre?
- Det handler om å prioritere og bli bevisst på hva som egentlig er viktig. Hva er viktigst for deg akkurat nå? Prøv å leve her og nå, og tenk at man ikke må fikse absolutt alt akkurat nå. Er du 30 år, har du 40 år igjen i arbeidslivet, og du kan ta det litt med ro, sier Kjeldstad.
Ti råd til eksamenstiden
- Ikke skyv eksamen unna. Forbered deg mentalt på å ta den. Husk: Eksamen er en arbeidsoppgave, ikke et mål i seg selv.
- Styrk motivasjonen din; finn et godt motto som hjelper deg til det.
- Legg merke til pusten din. Kjenn at du sitter godt. Avspent kropp husker best.
- Lær deg en avspenningsmetode.
- Start med lesingen i god tid. Skaff deg oversikt over pensum og lag en realistisk arbeidsplan.
- Tenk gjennom hva du skal gjøre på eksamensdagen. Lag deg en prøveeksamen.
- Gjør deg kjent med eksamenslokalet.
- Ta deg tid til å lade batteriene. Legg bort bøkene og slapp av kvelden før eksamen. Du har en energikrevende dag foran deg. Spis og sov godt før eksamensdagen.
- Når du får oppgaven: Les den grundig. Det er lett å overse detaljer i oppgaveteksten hvis du ikke er konsentrert. Begynn med det du mestrer.
- Ta pauser under eksamen. Beveg og strekk deg.
Kilde: SiO Helse
Les også:
Terje (28) er landets yngste førsteamanuensis
' To av tre hopper av språkstudiene: - Kravene er hinsides (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.