– Når myndighetene først legger om opptaksordningen, bør de også bruke ressurser på å følge opp et tilsynelatende kaos. Det sier leder i Norsk medisinstudentforening, Bjørg Bakke.
Hun mener vårens ansettelser av turnusleger har vært vanskelig både for studentene som søkte og for helseforetakene som ansatte.
– Prosessen har vært uoversiktlig, rotete og preget av tilfeldigheter, sier Bakke, som mener Helsedirektoratet burde frigitt søker- og ansettelsesstatistikk umiddelbart etter ansettelsene, og deretter evaluert ansettelsesprosessen raskt.
Les også: Mener legebarn går foran i køen
Helsedirektoratet opplyser til DN at det har innkalt til evalueringsmøte i slutten av august. Det er for sent, mener medisinstudent-lederen og viser til at evalueringen da ikke vil påvirke høstens ansettelsesprosess.
– Vi krever at Helsedirektoratet evaluerer raskt og rydder opp i dette.
Ulik utsiling
15.000 søknader til 455 ledige turnusplasser denne våren. Det er resultatet av den nye turnusordningen for medisinstudenter som ble innført av Helse- og omsorgsdepartementet i år. Tidligere var studentene garantert den 18 måneder lange praksisperioden og trakk lodd om hvor i landet de endte opp. Nå må medisinstudentene søke på hver enkelt turnusstilling.
Rundt 900 medisinstudenter har i snitt søkt på 18 stillinger hver. Sykehusene har taklet de store søknadsbunkene ulikt.
Medisinstudent Mari Helen Solum sa til DN fredag at flere sykehus har vært åpne om at de har delt den store søknadsbunken i to og kun vurdert den ene halvdelen.
Noen sykehus legger vekt på «lokal tilhørighet» i stillingsannonsen, andre ikke. I Bergen ble 64 av 366 kandidater plukket ut til en evnetest, hvorav 36 kom videre til intervju.
«Stressende periode»
– Det var en stressende periode, det var lite informasjon og veldig uoversiktlig, sier Stian Kristoffersen (30).
Denne våren fullførte han medisinstudier i Warszawa og startet søkingen til turnusstillinger i Norge.
– Jeg sendte ganske mange søknader, det var litt som å skyte med hagle. Jeg ville veldig gjerne ha turnus med én gang og ringte til sykehusene for å vise interesse. Noen ga uttrykk for at det var det eneste riktige å gjøre, mens andre sykehus reagerte veldig negativt. Det var nok tidkrevende for dem å besvare så mange henvendelser, sier Kristoffersen, som til slutt fikk turnusplass på Sykehuset i Telemark.
Fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Tonje Thorbjørnsen, sier at direktoratet jobber med evaluere vårens utlysningsrunde:
– Det er for tidlig å komme med en evaluering av søknadsprosessen på nåværende tidspunkt.
Vil stanse rykter
– Det er like mange rykter som det er søkere, sier Henriette N. Thommessen, president i Ansa, foreningen for norske studenter i utlandet.
Det er nå full krangel mellom medisinstudentene om hvem som har fått turnusplass og eventuelt blitt forskjellsbehandlet. Én av frontene er mellom norske studenter i utlandet og hjemme i Norge.
– Spør du noen uten legeforeldre, er det bare folk med legeforeldre som har fått turnusplass. Spør du medisinstudenter i Norge, er det bare de som har studert i utlandet som har fått jobb – og motsatt, sier Thommessen.
Thommessen sier det er et resultat av stor usikkerhet, og etterlyser håndfast bevis.
– Det er ikke slik at det er en boks på søknadsskjemaet man kan huke av for «lege i nær familie». Men en statistikk over hvor turnuskandidatene som har fått jobb har studert, ville roet gruppen. Nå er det mye usikkerhet og diskusjoner, fordi man ikke har noe håndfast bevis på om studenter i Norge eller utlandet forskjellsbehandles i søknadsrunden, sier Ansa-lederen, som er enig med Bakke i at den varslede statistikken kommer for sent.
Thommessen berømmer samtidig Helse- og omsorgsdepartementet for at de har samarbeidet med studentene i omleggingen til ny ordning. Tidligere hadde alle rett på turnusplass. Fordi turnus er definert som arbeid, og det er fri flyt av arbeidskraft innen EØS, konkurrerte norske medisinstudenter om turnusplass med leger fra hele Europa.
– Norge skyldte plutselig hele Europa turnusplass, såfremt legene meldte seg på turnusordningen og kunne dokumentere norskkunnskaper. Det var ikke en bærekraftig ordning. Men nå som den er endret, må den altså evalueres for å finne ut om den fungerer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.