1. Innse at jobbsøking tar tid
– Det er underlig at man bruker 17 år på skolegang, og så blir søknadsskriving og intervju fort et hastverksarbeid. Forbered deg som om det er hvilken som helst annen viktig presentasjon. Hvorfor er det viktig for deg å få denne jobben, hvorfor skal man velge deg? Dette er det viktig å ha reflektert gjennom på forhånd, sier Frithjof Lund, junior partner i McKinsey.
Skrivefeil, slurvefeil og galt navn på firma forekommer oftere enn man skulle tro.
– Det er ingen krise i seg selv, men de uten skrivefeil er gjerne mer grundige enn personer med skrivefeil.
2. «Lagspiller, selvgående og effektiv»? Vis det, ikke si det
De fleste arbeidsgivere har nettsider som forteller hva de ser etter hos kandidater. Det er vel verdt å se om du har erf#229er du kan fortelle om som viser nettopp disse egenskapene. Unngå ubegrunnede klisjeer:
– Det er slike selgeruttalelser som mange sier fordi det er viktige egenskaper for jobben. Det står seg mye bedre om du har noen eksempler å basere det på, sier Jon Gravråk, partner i McKinsey.
Lund legger til:
– Det er egentlig best om disse egenskapene fremgår implisitt. Er du engasjert i veldedige organisasjoner sier det noe om deg som person, og forteller i seg selv at du har driv og er målbevisst, sier han.
3. Lag en story rundt cv-punktene
Husk at en søknad og en cv leses i sammenheng og bør utfylle hverandre. En søknad bør være på én til maks halvannen side.
– Søknaden bør være strukturert, og skal henlede øynene til hva som er de sentrale elementene på cv-en. Har du vært speiderleder, i Røde Kors og engasjert i studentsamskipnaden viser det tilsammen at du har initiativ og at folk har tillit til deg. Dersom du kan lage en story rundt dette, er det med på å vippe opp en bra søknad, sier Gravråk.
4. Bruk sparringpartnere
– Jeg og en annen student utvekslet søknader og leste gjennom. Det var veldig nyttig, sier Camilla Kolsrud, konsulent.
Dette er også en god måte å få luket bort både kronglete setninger og skrivefeil på. God erf#229 med dette har også den nyansatte konsulenten Hans Fredrik Årstad, som gikk ut av Norges Handelshøyskole (NHH) i vår.
– Jeg hadde en god venn som jeg sparret med i denne prosessen. Vi forberedte oss sammen. Det hjelper også å snakke med andre som har vært gjennom det samme og få forståelse for hva intervjuet skal gå ut på. Det er lov å kontakte bedriften og spørre, sier han.
5. Løs case
Dersom caseløsning er på menyen, øv på det.
Frisk opp grunnleggende hoderegning, det er ikke sikkert du får bruke kalkulator.
– Løs case og øv på å kommunisere løsningen til en medstudent. Ikke sitt alene om det, sier Kolsrud.
– Og om alt låser seg, og man blir nervøs?
– Det er lov å være nervøs på et intervju. Har du forberedt deg godt, så blir en ofte mindre nervøs. Uansett bør du tenke på at når vi inviterer deg på intervju, så har vi allerede lagt ned en del ressurser i å evaluere deg, og kommet frem til at du er en interessant kandidat. Vi vil at du skal lykkes, sier Gravråk.
6. Selg deg inn – helhetlig.
– En ting er å forberede seg til case, men forbered deg også på hva du vil si om deg selv. Mange mangler en rød tråd i det de forteller om seg selv og sine egenskaper. Du skjønner ikke helt hvor de vil, sier Gravråk.
Det kan være lurt å forberede tre-fire erf#229er du ønsker å fortelle om, og som viser «riktige» egenskaper.
– Er vi kulturelt handicappet når det gjelder å selge seg inn?
– Nordmenn er ikke gode til å skryte, men det kan være positivt. Tenk på noe du er stolt over, finn eksempler og pens samtalen inn på det. Det er bare positivt om man ikke fremstår som en verdensmester. Vi skal jo ville jobbe med deg etterpå, og ingen ønsker å jobbe med en skrytepave.
7. Det finnes dumme spørsmål
– Å få gjennomtenkte spørsmål om selskapet er veldig positivt, men det er rart om det blir omvendt grilling, sier Lund.
Vit hva du spør om, og tenk gjerne ut noen spørsmål på forhånd.
– Det er gode spørsmål, og så er det andre spørsmål. For eksempel var det noen som spurte om traineestilling i ulike avdelinger, det er litt corny siden vi jobber prosjektbasert. Men kritiske spørsmål kan være bra, for det viser at du selv tar beslutningen på hva du lærer og ikke nødvendigvis tror på alt du ser i en glossy bedriftspresentasjon, sier Gravråk.
8.Bedriftspresentasjonen er ditt hemmelige våpen.
Dersom du ikke skjønner noe av de fine brosjyrene om bedriften, og ikke helt begriper hva de egentlig gjør? Da er skolenes bedriftspresentasjoner løsningen. Der er det helt ok å fremstå grønn, de husker deg ikke om du dummer deg ut.
– Mange er tilbakeholdne her fordi de kanskje frykter at intervjuet begynner fra første stund. Det gjør det ikke, sier Gravråk.
– Er det sant?
– Ja, det er helt sant. Evalueringsprosessen begynner ikke før du er i intervjuet. Vi møter så mange mennesker at det aldri har «crossed my mind» at vi skal begynne vurderingen der, sier Lund.
9. Bruk kreftene riktig (men det er lov å være morsom)
Bra papirkvalitet, en kul font eller et saklig bilde av seg selv?
– Kreativitet kan være morsomt så lenge det ikke overskygger de viktige bestanddelene i søknaden. Vi hadde en søker som hadde illustrert livshistorien sin gjennom excel, med bilde av en røykpakke der han røyket og sånn. Det var bare på toppen av en «vanlig» søknad og cv, så det var morsomt. Men hva slags farge du har på papiret, bilde eller ikke bilde. Det spiller absolutt ingen rolle, sier Gravråk.
10. Hopp rett til punkt ti
– Ikke bli for opptatt av alt rundt. Det er fremdeles det du har gjort som teller. Er det bra, trenger det ikke være pakket inn fantastisk fint. Har du en litt krøkkete oppsatt CV, men som inneholder veldig spennende ting og god studieprogresjon ser vi forbi oppsettet, sier Lund.
– Vi har ansatt folk med skrivefeil i søknaden, sier Gravråk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.