Er det greit å betale for gode karakterer? Bruk gjerne kommentarfeltet til å diskutere.
Da Stian Walderhaug (26) gikk ut av ingeniørstudiet på Høgskolen i Bergen (HiB), var han en av syv studenter som fikk 100.000 kroner på deling. Årsak? Han hadde fått A i alle obligatoriske matematikkfag.
- Du tar ikke så lett på den siste matteeksamen når du ser at det er mulighet for å få betalt for det. Da leser du kanskje en ekstra dag, sier Walderhaug, som ble uteksaminert ifjor.
-Er ikke toppkarakter belønning nok i seg selv?
- Selvfølgelig, og mest sannsynlig hadde jeg fått A uansett. Men, mange sier at du like gjerne kan få en B og at firmaer ikke bryr seg om karakterene så lenge de er gode. Da er det fint å få belønning for innsatsen og bli lagt merke til.
Les også: 15.000 til klassens beste
Profilerer seg
Det er konsulent- og engineeringsselskapet Necon som for fjerde gang deler ut mattestipend til ingeniørstudentene på HiB. Pengene er uforpliktende, men målet er at bedriften skal bli lagt merke til av studentene og forhåpentlig sikre seg de beste hodene. Så langt i år har bedriften ansatt 80 stykker i bergensområdet, og kampen om ingeniører er hard. I april anslo fagforeningen Tekna at Norge manglet rundt 4000 sivilingeniører og 3000 ingeniører.
-Vi tror mattestipendet er riktig virkemiddel for oss. Vi får positivt omdømme på utdanningsinstitusjonen, og får formidlet at kompetanse er viktig for oss, sier Trond Henanger, regionsleder for Necon i Hordaland.
- Helt uproblematisk
I snitt anslår HiB at næringslivet bidrar med fem millioner til skolen i året. I 2007 brukte næringslivet syv millioner for å få i gang ingeniørstudiet i undervannsteknologi på HiB og betalte for studieplassene før fullfinansiering kom på plass fra staten. I tillegg til Necon er også ABB, Sweco, BKK og Frank Mohn inne og deler ut rundt 20-25.000 kroner hvert år for de beste bacheloroppgavene.
- Dette er et resultat av at vi over tid har utviklet et systematisk samarbeid med næringslivet. Som profesjonsutdanning er vi avhengig av et tett samarbeid med dem vi utdanner for. Vi blir målt på det, og det er ønskelig både fra oss og vår eier, sier Ole Gunnar Søgnen, dekan for ingeniørutdanning for HiB.
Aldri sagt nei
- Men næringslivet kommer veldig tett inn på undervisningen?
- Ja, men det skjer i forsvarlige former, og det er alltid høyskolen som bestemmer innholdet i studier og ivaretar kvaliteten. Vi passer for at involveringen ikke blir for sterk. Det er ikke slik at næringslivet kan si at «vi ønsker dette faget», sier Søgnen, som mener at Necon-stipendet er «helt uproblematisk».
- Har dere noengang sagt nei til noen?
- Vi har hatt møter der vi i en tidlig fase har vist at vi ikke er interessert. Da har firmaet skjønt det selv, og vi har ikke vært nødt til å si nei.
- Hva slags type samarbeid er uaktuelt?
- Vi har hatt eksempler der bedrifter har gått inn i klassen og ønsket at de selv skulle peke ut den beste studenten. Det er noen slike utvelgelsesprosesser vi er kritiske til, og vi ønsker at institusjonen selv lager rammen rundt samarbeidet. Vi liker ikke at bedriftene bruker høyskolenavnet uten at vi har kontroll over det.
Flere får A
I Bergen er studentene blitt flinkere til å lande A-er i realfag. I år var det 18 studenter som måtte dele 100.000-kronerspotten. Ifjor var det syv, og året før der 11.
- Studenter som ligger på vippen tar eksamener om igjen for å forbedre karakteren sin og slik kvalifisere til stipendet. Da har virkemidlet og motivasjonen virket. Men, fortsetter det slik, må vi se på om vi skal øke summen, sier Henanger.
Bygger bank
Elkraftingeniør Walderhaug jobber i dag med bankbyggene som er under oppføring i Bergen sentrum. Arbeidsgiver er samme bedrift som finansierte nytt turutstyr da han gikk ut med A-er på vitnemålet, nemlig Necon.
- Det var stipendet som gjorde meg oppmerksom på selskapet, men det var ikke utslagsgivende for at jeg valgte å jobbe her. Det betydde mer at de kunne gi meg fast ansettelse, sier han.
- Hva om du heller hadde fått 100.000 for å signere kontrakt?
- Det hadde vært penger med bismak, og da ville jeg ikke jobbet der. Å overtale folk til å jobbe for seg på den måten virker veldig feil.
Vet du om flere som betaler for karakterer? Tips oss på agh@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.