– For min del handlet det mest om å komme seg inn i et godt selskap, og jeg klikket godt med folkene fra KPMG som jeg møtte på bedriftspresentasjon og jobbintervjuet, sier Kjell Inge Torkildsen (26).
Denne våren gikk han ut som nyutdannet revisor fra BI i Oslo. Da hadde han allerede vært sikret sin første, faste jobb i et halvt år. Som 85 prosent av de ferske masterutdannede økonomene valgte han å takke ja til jobbtilbudet fra en privat arbeidsgiver. Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av Econa, bransjeforeningen for siviløkonomer.
Econas lønnsstatistikk viser at den gjennomsnittlige startlønnen for siviløkonomene som var ferdig utdannet denne våren er 450.000 kroner. Det er en økning på over 10 prosent sammenlignet med ifjor. Kun 15 prosent av de nyutdannede som har svart på undersøkelsen valgte å begynne i offentlig sektor, der startlønnen er 18.000 kroner lavere.
Les også: Dette tjener en siviløkonom i 2012
Konsulentene topper
Konsulentbransjen hadde i 2012 en begynnerlønn på i gjennomsnitt 525.000 kroner.
– Lønn er ikke veldig viktig for meg, det var ikke en avgjørende faktor. Det var viktigst å komme seg inn i et stort, seriøst proft selskap. Her kunne jeg få en trygg og god start, samtidig som det er en bratt læringskurve og gode karrieremuligheter internt, sier Torkildsen, som ikke ønsker å uttale seg om sin egen lønn.
– Vurderte du noen offentlige arbeidsgivere?
– Jeg ekskluderte ikke offentlige arbeidsgivere bevisst. Samtidig måtte jeg ikke gå så bredt ut i jobbsøkingen, fordi KPMG viste interesse tidlig. Det handler om hvem man hører mest om i studiesammenheng, hvem man blir eksponert for på karrieredager og lignende, sier 26-åringen.
I slutten av januar i år var han sikret jobb fra høsten av. Det tok bare et par dager.
– Jeg tror det var søknadsfrist onsdag, førstegangsintervju fredag, andregangsintervju mandag – og svar mandag kveld. Det gikk fort og greit. Jeg tenkte at jobben fristet, fordi de var veldig på og viste interesse for meg.
– Fraværende på karrieredager
Også administrerende direktør i Econa, Tom Bolstad, mener det er viktig å være synlig på lærestedene.
– Vi konstaterer at det offentlige gang på gang er helt fraværende på karrieredager og lignende arrangementer. Det hadde kostet dem veldig lite å være synlige på lærestedene, sier Bolstad.
Han mener imidlertid at det er lønnsnivået som er hovedårsaken til at nesten ingen nyutdannede i 2012 valgte å begynne i jobb i det offentlige.
– Vi ser dessverre at offentlig sektor ikke har lyktes med å løfte denne gruppen, og at gapet mellom offentlig og privat sektor dermed øker betraktelig.
– Det er leit og trist at offentlig sektor ikke evner å følge med på lønnsutviklingen. Det er viktig for å hente inn kompetanse det helt opplagt også er behov for i det offentlige. Lønnsnivået i privat sektor er et tegn på at dette der kompetanse som er etterspurt, og smart å bruke penger på. Det bør offentlig sektor også legge merke til, sier Bolstad.