- Det handler ikke om å filme forelesninger i auditorium, men om å brekke det opp slik ta du kan se undervisningen på vei til trening eller på bussen til jobb, forteller professor Arne Krokan.
Han er foreleser og drivkraft bak kurset «Teknologiendring og samfunnsutvikling» som er det første kurset som «mooces» fra NTNU.
Digital revolusjon
Såkalte Massive Open Online Courses (mooc) har særlig slått gjennom i USA , og går ut på at undervisning legges ut tilgjengelig for alle på nettet.
På den måten kan du for eksempel sitte hjemme i Norge og helt ukvalifisert lese fag fra Harvard University. Eller, fra 2.september kan du altså studere ved NTNU – uten å være kvalifisert.
- Det er mange utfordringer ved en mooc, for det første bør mange studenter komme seg hjemmefra og inn på en campus sammen med andre. En mooc krever en annen type disiplin, det er ingen faste tider med forelesninger. Men det er usedvanlig mange flere fordeler enn ulemper, sier Krokan.
Du velger selv om du vil delta i digitale gruppediskusjoner eller lese på egenhånd. Du kan også betale studieavgift, løse oppgaver på nett og avlegge eksamen til jul. Faget gir 7,5 studiepoeng.
Kombinerer master med mooc
Foreløpig har 80 studenter meldt sin interesse for kurset. En av dem er Charlotte Buch som allerede er masterstudent innen informatikk og jobber fulltid som webansvarlig på Oslo Børs VPS konsernet.
- Jeg tror det å gjøre fag tilgjengelig på nett kommer til å ta av. Det er uante muligheter til å øke sin egen kompetanse og det er gratis. Helt fantastisk, sier Buch.
Hun sier det er lett å bli hekta og følger allerede to amerikanske moocer innen programmering og kartproduksjon.
Fulltegnet konferanse
Hun er ikke alene om å følge med på den digitale undervisningsrevolusjonen. I sommer satte kunnskapsminister Kristin Halvorsen ned et eget Mooc-utvalg som skal se på hva slags konsekvenser mooc vil gi for utdanningsektoren.
I tillegg arrangerer Universitetet i Oslo og Høgskolen i Lillehammer konferansen «Mooc til Norge» 10. september. Interessen har vært stor, og folk står nå på venteliste.
- I løpet av to uker var konferansen fulltegnet, og da hadde vi allerede flyttet den til et større auditorium, sier Bent Kure, leder for programkomiteen.
Målgruppen er ansatte i universitets- og høgskolesektoren.
- Utdanningssektoren må følge med for å komme den digitale utviklingen i forkjøpet. Vi må unngå at utdanningssektoren går i samme fella som forlagsbransjen og musikkbransjen, sier Kure.
Les også:
Her får du gratis elitestudier
Fotballproffer tester ny studieløsning
Søknaden som gir deg drømmejobben (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.