Det ble ikke mye tid til jobbsøking for ingeniørstudentene som var ferdig ifjor.
Over 90 prosent av dem var i jobb tre måneder senere, viser to nye arbeidsmarkedsundersøkelser gjennomført blant teknologistudenter på bachelor- og masternivå.
– Hvordan opplevde dere arbeidsmarkedet på tampen av studiene?
– Det ble vel aldri på tampen av studiene, det begynte om høsten. Det var helt absurd, jeg hadde ikke forventet det da jeg begynte på studiet, sier rådgiver og sivilingeniør Anette Thomassen, som ifjor gikk på bygg- og miljøteknikk på NTNU.
Les også: Se LinkedIn-profilen som ga jobb
Jobb før eksamen
I likhet med sine kolleger og tidligere medstudenter Sondre Stette (25) og Sebastian Nerem (25) i Norconsult fikk hun jobbtilbud godt over et halvt år før eksamen.
De er ikke unike.
85 prosent av de spurte sivilingeniørene hadde jobb før skoleåret var over, og karakterene spilte ikke inn på hvem som fikk jobbtilbud. På enkelte institusjoner hadde mer enn ni av ti studenter fått jobb før mastergraden var i boks.
– NTNU og Universitetet i Tromsø utpeker seg som steder der studentene får jobb tidlig i studieløpet. Studentene fra Universitetet i Oslo er blant de tregeste. Det kan forklares med at det er ulik kultur rundt det å tenke jobb tidlig i studieløpet, sier Lise Randeberg, president i Tekna, som organiserer masterutdannede teknologer.
Hold hodet kaldt
Både hun og studentleder i Nito, Steinar Pedersen, anbefaler imidlertid ingeniørstudentene å holde hodet kaldt når arbeidsmarkedet koker.
– Når er det for tidlig å få jobb?
– Vær systematisk og taktisk. Skaff deg mye informasjon om bedriftene før du sier ja. Jeg vil ikke anbefale å si ja til en jobb før man går tredjeåret. Det kan bli en hvilepute, sier Pedersen, som gjennom Nito organiserer ingeniører hovedsakelig på bachelornivå.
Les også: «Rå kamp om de nyutdannede»
Lar seg ikke sjarmere av Barcode-brosjyrer
I deres ferske undersøkelse svarer 71 prosent av fjorårets ingeniørkull at de fikk jobb før endt utdannelse.De tidligere studentene har på sin side noen tips til bedrifter som rekrutterer.
– Det viktigste for meg var å finne en bedrift med et solid fagmiljø innen feltet mitt. Jeg opplevde det som at de fleste bedriftene fokuserte på helt andre ting, og det var avgjørende for meg at jeg kom i snakk med sjefen for bygningsfysikk på en næringslivsdag og fikk vite det jeg ville. Harald Eia, middag på restaurant eller flotte bilder av Barcode er ikke like overbevisende, sier Thomassen.
65 ledige stillinger
Administrerende direktør John Nyheim i Norconsult ansatte 73 nyutdannede ifjor. Nå har han rundt 65 ledige stillinger, og lite som tyder på nedoverbakke.
– Det har nok flatet litt ut innenfor noen markeder, men totalt sett er det fortsatt et bra marked i Norge. Vi er en honningkrukke i Europa og det ser vi også på utenlandske ingeniørstudenter som søker jobb her. Å finne dyktige ingeniører er krevende, og finner vi noen ansetter vi dem uten å ha jobb til dem. Flinke folk tiltrekker seg jobb, sier Nyheim.
Studentene vil ikke spå fremtiden, men:
– Om jeg tror det vil være bruk for en ingeniør om fem til ti år? Ja, jeg tror det, sier sivilingeniør Sondre Stette.
Les også: Se LinkedIn-profilen som ga jobb
Les også: <b>Gir deg 300.000 i året under utdanning + livslang karriere som ingeniør - hvis du vil</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.