- Stillinger som utlyses i avisen får ofte mellom 20 og 50 søkere. Med så mange søkere er det stor sannsynlighet for at din CV drukner i mengden, sier Tim Rosenkilde, som er ansvarlig for outplacement (Jobb & Karriere) i Impact AS, som er totalleverandør av HR-tjenester.

Ikke bare skal CV-en din skinne gjennom - den må også vise kvalitet. Derfor må du bruke god tid på korrektur.

- Skrivefeil er ikke ok i en CV, understreker Rosenkilde, som råder deg til å få en annen person til å se gjennom dokumentet før du sender det avgårde.

Vurderer du studier til høsten? Still spørsmål til DN Talents ekspertpanel her!

Overdrivelser hører heller ikke hjemme i en CV. Du kan lett bli avslørt på overdrivelser eller usannheter den dagen du sitter i et eventuelt jobbintervju, sier han til DN.no.

I tillegg råder han deg til å skreddersy CV-en til alle jobber du søker på, siden ulike jobber stiller ulike forventninger til deg. Husk også på at CV-en ikke må inneholde store hull.

- Er det én måned mellom jobber som det ikke er redegjort for, kan dette skape en viss skepsis hos leseren, sier Tim Rosenkilde.

Her er hans seks beste tips for å utforme CV-en slik at den skiller seg ut på en positiv måte:

1) Kontaktinfo:
Start CV-en med din egen kontaktinfo øverst til venstre, og gjerne med bilde av deg selv til høyre. Dette bør være et representativt portrett - altså ikke fra en sommerfest eller lignende...

2) Din vei videre:
Skriv to-tre korte setninger om hva du legger vekt på i din neste jobb, både i forhold til interesser, arbeidsoppgaver og ansvar som du ønsker. Det er her du virkelig får vist at du er en interessant kandidat. Her får du redegjort for at det du ser etter i en jobb til forveksling ligner på den jobben du søker.

3) Egenskaper:
Skriv opp de mest relevante egenskapene som kvalifiserer deg for jobben, rundt fem-seks punkter.
Skriv så opp de mest relevante arbeidsoppgavene du har ervervet som kvalifiserer deg for jobben, rundt seks-åtte punkter. Her er det viktig å danne seg et solid bilde av hvilke egenskaper og arbeidsoppgaver arbeidsgiveren vil se etter.

4) Arbeidserf#229:
Vær nøye med å føre opp alle stillingene du har hatt i omvendt kronologisk rekkefølge, med oppstart og avslutning, spesifisert i måned og år. Kun årstall duger ikke!
Under hver stilling du har hatt legger du til hva slags ansvar og arbeidsoppgaver du har hatt, og som gjør deg interessant for denne stillingen.

5) Utdanning:
Beskrivelsen av utdanningen bør være forståelig for mottakeren. Det hjelper lite om du forsøker å imponere med faguttrykk dersom mottakeren ikke forstår hva du mener. Beskriv fagene på en måte som gjør det lett forståelig og anvendbart i den stillingen du søker.

6) It, verv eller annet:
Her kan du legge til annet som kan være relevant, enten det er it-systemer som du synes det er viktig å nevne, eller formannskap i en idrettsforening eller annet.

 

- En CV bør være noenlunde kortfattet, ideelt sett på én til to sider. Men det har blir mer og mer vanlig å legge ved et eget dokument som beskriver noen av våre P A R-historier. "P A R" er rett og slett en forkortelse for ordene Problem-Aksjon-Resultat, altså suksesshistorier, sier Tim Rosenkilde.

- Lag et eget dokument som beskriver åtte-ni P A R-historier om noe du har fått til, oppnådd eller løst på en god måte. Det behøver ikke nødvendigvis være historier om store bragder du har gjort innen salg, eller smarte og kreative løsninger du har gjort. Det kan også være historier fra handlinger du har utført for arbeidsmiljøet, en kollega som slet eller andre eksempler på medmenneskelighet, understreker han.

Unngå floskler. Men vær også nøye med å sette deg inn i hva arbeidsgiveren virkelig ser etter, påpeker karriereeksperten.

Les også:

<b>Sjekklisten til CV-en din</b>

<b>Stjernespørsmålet du skal stille på jobbintervjuet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.