En "realistisk optimist" er den beste personligheten for jobbsuksess - en type som kombinerer positiviteten til optimister med realiteten til pessimister.
Dét kommer frem i en ny undersøkelse gjennomført ved National Taiwan University, skriver Huffington Post.
Disse menneskenes optimistiske fremtidssyn hindrer dem i å være deprimerte, men samtidig har de beholdt realismen. I sum gjør dette dem i stand til å prestere bedre på jobb enn andre personlighetstyper, ifølge organisasjonspsykologen Sophia Chou, som står bak studien.
- Meningsløst
Hodejeger Jannike Haneborg, seniorrådgiver i rekrutteringsselskapet Backer Skeie, har de siste årene gjennomført flere hundre intervjuer av ledere og spesialister. Hun synes det er meningsløst å påstå at én personlighetstype passer bedre til lederjobber enn andre.
- Ledelse etter vår mening er situasjonsbetinget og avhengig av oppgavene som skal løses og suksesskriteriene for rollen, sier hun til DN.no.
- Hos oss jobber vi på grunnlag av grundige kravspesifikasjoner som beskriver rollen, men også andre unike ting knyttet spesifikt til selskapet. Det kan være strategien på kort og lang sikt, samt miljø og kultur. Sett i lys av disse faktorene og flere andre mener vi det blir meningsløst å snakke om at en spesifikk personlighetstype passer best til lederjobber, forklarer hun.
- At «one size fits all» blir ikke fornuftig å diskutere når det handler om å gjøre suksess på jobb. Likevel ser vi at bestemte personlighetstrekk gjerne går igjen hos vellykkede ledere: Intelligens, integritet og evnen til å engasjere og lede andre mennesker er eksempler på slike, sier Jannike Haneborg.
- Har en plan A, B og C
Over 200 studenter ble nøye analysert i forbindelse med forskningen i Taiwan. Forskerne avdekket at de som ble betegnet som "realistiske optimister" oftere fikk bedre karakterer og også så ut til å ha bedre selvkontroll - og dermed økt tilfredshet med de valgene de tok.
- Hver gang de møter en utfordring eller et problem, vil de ikke reagere med at "vi MÅ gjøre det eller det", men i stedet opptre kreativt og ha både en plan A, en plan B og en plan C for å kunne lykkes, sier Sophia Chou i en kommentar.
Den eneste nedsiden hun ser ved å være "realistisk optimist" er at disse menneskene innser at de kan gjøre feil, og dermed kan være bekymret for at de kan ta en feilvurdering.
For å bli en "realistisk optimist" bør man ha et klart bilde av virkeligheten og tenke på de faktorene de er i stand til å kontrollere, fremfor å bry seg over faktorer man ikke kan kontrollere, understreker Chou.
Les også:
<b>Slik blir du mer produktiv </b>
<b>Fikk jobbsøkere til å jobbe gratis</b>
<b>1 av 2 mener unge bør lære av svenskenes arbeidsinnsats</b>
Mest lest på DN.no i dag:
Dette mener Spetalen er regjeringens jobb nummer én
Slik blir Norge med Erna som sjef
Luksusrestaurant vil ha Tjuvholmen for seg selv
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.