I disse dager starter flere tusen unge i sin kanskje første sommerjobb. Mange kjenner ikke til hvilke rettigheter de har.
– Nei, jeg visste ikke så mye om det den gang, sier Sharko Nejad (23).
Han startet i sin første jobb «bak kassa» hos restaurantkjeden McDonald’s som 15-åring.
– Vi hadde hatt litt om det på skolen, og en franchisetaker var innom og snakket litt, men man vet ikke hva det er snakk om før man kommer ut i arbeidslivet, sier Nejad, som nå er restaurantsjef ved McDonalds på Alnabru.
Der ansetter han selv ungdom i sommerjobb. Nejad anbefaler de unge til å sette seg inn i hva de har krav på.
– Jo mer de vet selv, jo mindre sjanse er det for at de blir utnyttet, sier han.
Her er noen av dine rettigheter:
- Arbeidskontrakt
Selv om du bare skal jobbe en måned eller to, er det viktig med en skriftlig arbeidskontrakt. Denne skal være på plass senest første arbeidsdag. En standardkontrakt kan du laste ned fra arbeidstilsynet dersom arbeidsgiveren din ikke gir deg en. Kontrakten bør inneholde opplysninger om lønn, prøvetid, arbeidstid og andre betingelser. Husk at begge parter må skrive under før den blir gyldig.
- Opplæring
Du har rett til å få opplæring slik at du kan utføre jobben du er ansatt i uten problemer. Din arbeidsgiver plikter å gi deg denne opplæringen, og du skal ha lønn også i denne perioden.
- Arbeidstid
Du skal ha tid til sol og sommer også. Vanlig arbeidstid er 40 arbeidstimer i uka og ikke mer enn ni timer om dagen utenom spisepausene. Jobber du mer enn dette, har du krav på overtidsbetaling.
- Overtid
Overtidsbetaling er det tillegget du skal ha for å jobbe lenger enn avtalt arbeidstid. Arbeidsmiljøloven sikrer deg at tillegget for overtid skal være minst 40 prosent av vanlig timelønn.
- Pauser
Du har rett til pauser hvis du jobber mer enn fem og en halv time om dagen. Har du åtte timers arbeidsdag, skal du ha minst en halvtimes pause i løpet av dagen. Hvis du ikke kan gå fra arbeidsstedet i spisepausen, skal spisepausen regnes som en del av arbeidstida. Det betyr at du skal ha betalt for pausen også.
For å lese mer om hvilke regler som gjelder kan du lese mer på Arbeidstilsynets nettsider om ungdom i arbeid.
Der finner du blant annet svar på disse spørsmålene; «Jeg går i 10. klasse og har fått meg jobb på et bakeri etter skoletid. Hvor mange timer kan jeg jobbe i løpet av en uke?» og «Er det tillatt å ansette en 14 åring til rengjøring av kontorer?».
– Man kan lett trå feil
Nejad påpeker at det er viktig å være nøye i ansettelsesprosessen – både for dem som søker jobb og dem som ansetter.
– For arbeidsgivere kan prosessen for å finne de riktige kandidatene være vanskelig, og man kan lett trå feil, sier han.
Å finne riktige kandidater til sommerjobben kan også lønne seg i ettertid – kanskje finner man en person som vil jobbe i din bedrift også etter at sommeren er over.
– Det er veldig bra med de unge som kanskje går på videregående nå. De vil kanskje fortsette å jobbe deltid helt til de skal studere, sier Nejad.
Flesteparten av McDonald’s 2500 ansatte er mellom 16 og 25 år. Det gjør resaurantkjeden til en av Norges største arbeidsgivere for ungdom. De har utarbeidet fem råd til arbeidsgivere som skal ansette sommervikarer for første gang i år.
Fem tips til deg som skal ansette ungdom:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Ikke alle ungdommer passer i alle jobber. Gjør en innsats for å finne de rette kandidatene, og vær kreativ med hvilke kanaler du bruker for å lete etter dem. Nåværende og tidligere ansatte, sosiale medier eller relevante utdanningsinstitusjoner kan være bedre rekrutteringsarenaer enn en annonse i lokalavisa.
- Vær strukturert i intervjufasen. Hvis du skal gjennomføre mange intervjuer med unge som har liten intervjuerf#229, kan det være lurt å bruke en mal for et strukturert intervju. Slik sikrer du at du spør alle om det samme.
- Bruk god tid på å sjekke referanser. Husk at lærere også kan stille som referansepersoner og gjerne har god innsikt i arbeidsvillighet, pålitelighet og sterke og svake sider ved sine elever.
- Få det formelle i orden. Lag kontrakt på første arbeidsdag, og ta en prat om lønn, rutiner, arbeidstid og arbeidsgivers forventninger. Sett deg spesielt godt inn i arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Det er for eksempel ikke tillatt å la ungdom jobbe alle søndager i sommer, selv om arbeidstakeren selv skulle ønske det, og ungdom under 18 år har ikke lov til å jobbe overtid.
- Sørg for god opplæring fra første dag av arbeidsforholdet. Med god opplæring sikrer du at arbeidstakeren blir så effektiv som mulig med det samme, samtidig som din unge ansatte opplever mestring og god oppfølging og blir mer motivert til å gjøre en topp jobb så lenge sommerjobben varer.