For tredje året på rad topper California Institute of Technology (Caltech) den prestisjetunge universitetsrankingen Times Higher Education (THE). Bare 2200 personer studerer ved det amerikanske universitetet, og etter det DN kjenner til er ingen nordmenn blant disse. Men det er håp for alle.
Fra og med denne uken kan man følge Caltech-kurset «Learning from data» helt gratis, fra hvor som helst i verden.
Universitetet har nemlig kastet seg på bølgen med gratis videoforelesninger og kurs på nett, såkalt MOOC («massive open online courses»). Kurset tilbys gjennom plattformen edX, som ble startet opp ifjor av to andre listetopper: Harvard (nummer to på årets THE-ranking) og Massachusetts Institute of Technology (nummer fem).
Det nye samarbeidet med edX kommer i tillegg til de tre kursene Caltech ifjor tilbød gratis på plattformen Coursera, et studienettsted grunnlagt av to Stanford-professorer.
Les også: Her får du gratis elitestudier
Storbritannia kommer
Alle de syv amerikanske universitetene blant topp ti på rankingen tilbyr i dag kurs på én eller flere slike plattformer. Se listen over toppuniversitetenes gratiskurs nederst i saken.
For to uker siden ble plattformen FutureLearn lansert i Storbritannia, men ingen av landets tre topp-ti-universiteter er foreløpig med på prosjektet.
– MOOC er en interessant utvikling i høyere utdannelse, spesielt siden det hovedsakelig er toppuniversitetene som tilbyr dem, sier Elizabeth Gibney i Times Higher Education.
Hun sier at det imidlertid er et nytt fenomen, og at de ennå ikke vet hvordan de gratis nettkursene eventuelt vil påvirke universitetsrankinger fremover.
– Det er mulig at det å tilby MOOC vil bedre institusjonens rykte og det kan tiltrekke internasjonale studenter. Men siden påvirkningen for det meste vil skje blant studentene og ikke akademikerne er det vanskelig å si hvorvidt det vil ha effekt på rankingene.
Usikker på utslag
Ved universitet som ligger på 185. plass på årets THE-ranking er alle studier gratis, ikke bare noen nettkurs: Universitetet i Oslo (UiO) er det høyest rankede universitetet i Norge, og klatrer 17 plasser siden ifjor.
UiO-rektor Ole Petter Ottersen påpeker «som han alltid gjør når slike rankinger kommer» at de har store metodiske svakheter.
– Universiteter er så mangt, og rankingene klarer ikke å gi et korrekt bilde av hvordan vi står i verden. Men når vi nå etterhvert får bedre rangeringer, som sier mer tydelig hvor vi står, skal vi ikke være fornøyd med hverken 19. plass i Europa eller 185. plass i verden. Jeg mener vi i Norge bør ha ett av verdens beste universiteter.
Les også: Oversetter Khan Academy til norsk
Ottersen sier at fordi UiO ligger utenfor allfarvei må de gjøre seg mer attraktive enn konkurrentene. NTNU er foreløpig alene i Norge om å ha lansert en MOOC. UiO-rektoren sier at de skal satse på nettkurs fremover, men er usikker på om det vil gi utslag på rankinglistene.
– Det gir ikke noe automatisk hopp på rangeringene, i hvert fall ikke med én gang. Samtidig kan det hjelpe noe, fordi rangeringene delvis er basert på omdømmemålinger, sier Ottersen.
Ti på topp, gratis på nett
- Den årlige Times Higher Education-universitetsrankingen ble offentliggjort denne uken. Syv av de ti beste universitetene tilbyr såkalte MOOCs («massive online open courses»).
- MOOC er gratis videoforelesninger og kursmateriell spesielt tilrettelagt for nettundervisning.
- Kursene kvalifiserer til et kursbevis fra universitetet. Dette er ikke det samme som et vitnemål.
- De amerikanske toppuniversitetene har selv startet opp, eller inngått samarbeid med, de nettbaserte undervisningsplattformene edX og Coursera.
- De høyest rankede britiske universitetene tilbyr ikke MOOCs, men en rekke institusjoner i Storbritannia tilbyr slike kurs gjennom plattformen futurelearn.com som ble lansert i september.
Her er et utvalg gratis nettkurs som tilbys denne høsten:
(Linkene peker direkte til universitetets egen MOOC-side på plattformene)
- 1. California Institute of Technology, USA
edx.org: «Learning from data» (startet denne uken),
coursera.org: «Drugs and the brain» (starter i november), «Galaxies and Cosmology» (kommer), «Principles of Economics form Scientists» (kommer)
- 2. Harvard University, USA
edx.org: «Central Challenges of American National Security, Strategy and the Press» (startet denne uken), «China» (start 31. oktober), «Health and Society» (start 15. november)
- 2. University of Oxford, Storbritannia
Tilbyr ikke MOOC.
- 4. Stanford University, USA
coursera.org: «Game Theory», «Democratic Development» og «Machine Learning» (alle starter 14. oktober).
- 5. Massachusetts Institute of Technology, USA
edX.org: «Introduction to Philosophy: God, Knowledge and Consciousness» (startet denne uken), «Introduction to Computer Science and Programming» (start 16. oktober) og «Circuits and Electronics» (start 16. oktober)
- 6. Princeton University, USA
coursera.org: «Networks: Friends, Money and Bytes», «A history of the world since 1300» og «Statistics One» (alle startet i september, men pågår fortsatt)
- 7. University of Cambridge, Storbritannia
Tilbyr ikke MOOC.
- 8. University of California, Berkeley, USA
edX.org: «Software as a Service» (startet denne uken) og «Foundations of Computer Graphics» (starter 7. oktober)
- 9. University of Chicago, USA
coursera.org: «Asset Pricing» (startet denne uken) og «Global Warming: The Science of Climate Change» (starter 21. oktober)
- 10. Imperial College London, Storbritannia
Tilbyr ikke MOOC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.