Jobbsøkere flest gyver på med friskt mot. Men når avslagene kommer på rekke og rad, til tross for at man blir innkalt til jobbintervju etter jobbintervju, gjelder det å beholde den positive innstillingen til tross for gjentatte skuffelser.
- Å takle jobbavslag er en utfordring, men det er viktig å ta lærdom av de tilbakemeldingene man får, sier seniorkonsulent Christian Platou i hodejegerselskapet Headhunt til DN.no.
Har du vært i et jobbintervju og får senere vite at jobben dessverre ikke ble din, spør om en ærlig tilbakemelding på hvorfor det ikke ble deg, råder han.
- Jeg vet at det er tøft å be om, men det er viktig for læringskurven din. Når du spør på denne måten, er sjansen stor for at du får et ærlig svar også. Ellers har intervjuere lett for å pynte på tilbakemeldingene, vedgår Platou.
- Hvis ordene blir litt svulstige og du får ros som føles unaturlig til tross for at de valgte en annen enn deg, bør du være på vakt. Du får kanskje høre at du er overkvalifisert for stillingen, du passer bedre inn et annet sted og "vår bedrift er nok ikke helt det du er ute etter". Men enkelt og greit betyr det kanskje bare: "Vi vil ikke ansette deg", utdyper hodejegeren.
- Kan skape falske forhåpninger
Han sammenligner det med et kjæresteforhold der den ene parten vil gjøre det slutt:
- Det blir litt sånn "Det er ikke du, men meg", og så går man rundt grøten og pynter på sannheten for ikke å såre den andre. Mens sannheten er at man rett og slett bare ikke vil være sammen med denne gutten eller jenta lenger.
Når intervjuere kommer med vikarierende grunner til et jobbavslag, gjør de det for å unngå å såre, i tillegg til at de vil gi et godt inntrykk av seg selv og egen bedrift. Men det kan også skape falske forhåpninger hos kandidaten som fikk avslaget, forteller Christian Platou.
- Jobbintervjueren er mer hjelpsom hvis vedkommende gir ærlige tilbakemeldinger. Da er det større sjanse for at kandidaten får en jobb neste gang, sier han.
- Hva kan man lære av et jobbavslag?
- Man kan jo ikke trylle, man kan ikke forandre personlighet. Og det skal du heller ikke. Men det går an å justere seg. Som man sier: "Det går an å pynte brura, men ikke bytte dama", svarer Platou.
De typiske feilene
- Spør intervjueren hva som er dine sterke sider og hva som er svakhetene dine. Får du et ærlig svar på dette, må du prøve å forsterke det som er bra og tone ned de negative trekkene. Mer skal det ofte ikke til før et jobbavslag blir til jobbtilbud neste gang. Selv om cv-en og søknaden din er inngangsbilletten til et jobbintervju, er det deg som person som må lande jobben når du sitter der. Og da må både kjemien stemme og "kartet stemme med terrenget", det vil si at det du sier må gjenspeile det som står i papirene dine, sier hodejegeren.
Karriereekspert Douglas Richardson, som er spaltist i HR Magazine, sier at mange jobbsøkere begår en del typiske feil når de får avslag:
De trekker forhastede slutninger om hvorfor de ikke fikk jobben, de generaliserer, de går til angrep på egen person ved å si "Jeg spolerte det - de likte meg ikke", de skylder på andre når de møter motgang og er ikke forberedt på å få avslag.
Et viktig første trinn for å takle avslag, er å møte til intervjuet med en realistisk oppfatning av hvilke muligheter du har. Unngå også å satse alt på ett kort, råder Richardson.
Les også: Slik blir du straffet for å pynte CV-en
- Med én gang du er over 45, er det ingen som vil ha deg
Jobbintervjuet avgjort på 4 minutter
Disse studentene gjør turbokarriere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.