450 av morgendagens ledere har utvekslet ideer, papirfigurer og monopolpenger i Trondheim denne uken. Resultatet skal bli en rapport til næringsminister Trond Giske – og fred i verden.
På møterom «Uranus» er studentene nettopp ferdig med å diskutere hvilke fem naturressurser de ville tatt med seg på flukt til en annen planet. De har forlatt år 2196 og tanken på en asteroide som er på vei mot jorden for å utslette alt liv. Snart skal det klippes firkanter og sirkler på Nova konferansesenter i Trondheim sentrum. John Benn (23) må bare snakke enda litt mer om scenarioet der menneskene kan starte fra «scratch».
– Det er for mange som tenker at utvikling bare betyr å utvide, skape mer, raskere. Men da vil jo historien bare gjenta seg, og man klarer ikke å skape en ny, grønnere planet, sier Benn.
Håndplukker deltagere
Ingeniørstudenten fra Guyana i Sør-Amerika er blant 450 håndplukkede utenlandsstudenter i Trondheim denne uken. De har vært samlet i anledning ISFiT, den internasjonale studentfestivalen i Trondheim som arrangeres annethvert år. Når festivalen avsluttes i dag, søndag, har 450 deltagere og like mange frivillige trondheimsstudenter 11 dager bak seg med foredrag, konserter og workshoper.
– Vi fikk inn over 6000 søknader. De som er plukket ut er morgendagens ledere, og ISFiT skal være et sted der disse kan skaffe seg nettverk og kunnskap. I et langsiktig perspektiv handler det om å skape fred, sier Isfit-president og sivilingeniørstudent Kaja Juul Skarbø (21).
Rapporterer til Giske
Juul Skarbø bestemte seg raskt for hva festivalens tema skulle være da hun ble valgt til leder for to år siden: global handel.
– Det er et bredt tema som angår alle, uansett hvor i verden de er fra, og toucher borti alt fra klima til kriminalitet. Global handel er ofte både årsak og løsning til de samme problemene. Under ISFiT diskuterer vi løsningene, sier hun.
– Hva blir resultatet av disse 11 dagene?
– Først og fremst bevisstgjør vi morgendagens ledere. Men Trond Giske kom også med et tilbud til oss under åpningsseremonien: Vi er invitert til Handels- og næringsdepartementet for å legge frem våre ønsker og tanker. Det har han lovet å ta videre til Verdens handelsorganisasjon, sier Juul Skarbø.
Bytter sirkler og ideer
– Nå er dere verden, sier gruppeleder og statsvitenskapsstudent Hannah Henningsen til de 30 studentene fra 25 ulike land som har vært samlet på «Uranus» hver dag siden festivalstart 8. februar.
I høst meldte Henningsen seg til å jobbe frivillig som workshopleder. Denne uken er alle de planlagte lekene, øvelsene og debatteknikkene testet ut i praksis. Det er her papirfirkantene og -sirklene kommer inn.
Studentene blir delt inn i seks grupper. Vinneren er gruppen som har klart å tjene mest penger på å bytte inn sirkler og firkanter i penger.
Jakter profitt
John Benn og gruppen hans havner på et bord med både saks, papirark, penner og linjal. De kaller seg «Greedland», har litt få ark og mangler en passer til å lage sirkler, men har i hvert fall et bedre utgangspunkt bedre enn gruppene som hverken har bord eller sakser.
Ett minutt etter at øvelsen har startet går morgendagens ledere i kampmodus.
De skal ikke låne bort saksen uten at de får noe i retur. De skal tjene på det.
Én time senere dogger det på vinduene i konferanserommet, fire menn kaster seg frem til «Verdensbanken» og vifter med monopolpenger og papirsirkler, og gruppe to vinner en opphetet budrunde og må betale 151 dollar for en saks.
Når «Greedland» sitter igjen med en bunke kvadratiske verdiløse papirlapper, som plutselig ble null verdt på «børsen», er det tid for refleksjonsrunde. Den tyske geologistudenten Julie Joswig (26) tar ordet:
– Hadde det ikke gått mye bedre hvis alle delte på utstyret sitt og splittet summen likt etterpå?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.