– Hvis jeg hadde fullført videregående ville jeg stått på en eller annen rigg i Nordsjøen akkurat nå og vasket containere. Valget var ganske enkelt, sier Max Gouchan (19).
I april ifjor hoppet han av brønnteknikk-linjen for å starte opp bedriften ClickLift. Ideen fikk han av to kompiser som hadde vært på kranførerkurs: Det var et behov for en ny løsning for billigere og sikrere kranløft offshore, mellom båt og plattformdekk.
Elevrådet mest spennende
Den løsningen ville Gouchan lage – uten vitnemål og uten forkjærlighet for tekniske fag, men med talegaver og selvtillit fra ungdomspolitikken og støtte fra erfarne gründere og ingeniører i Stavanger.
– Det beste med skolen var uansett å være elevrådsformann. Jeg plukker heller opp tips fra flinke folk jeg har rundt meg, sier Gouchan, som har fått med seg offshoreingeniør Arnfinn Matre (34) som medeier.
Så langt i år har Gouchan rukket å fylle 19 år og motta et etablererstipend på 650.000 kroner fra Innovasjon Norge. Nå skal han gi gass.
– Pengene skal hovedsakelig gå til å patentere løsningen. Vi sender inn den første søknaden i disse dager, sier han.
Gouchan sier stipendet også gjør det mulig at de fire personene som i dag er tilknyttet firmaet på deltid kan jobbe mer. Målet er nemlig å ha den første prototypen klar innen utgangen av 2013.
Master var uaktuelt
I tillegg til Arnfinn Matre er to andre personer engasjert i firmaet. Alle har ingeniørbakgrunn – unntatt gründeren selv.
– Hva bidrar du med?
– Jeg har alltid likt å lede mennesker og å jobbe hardt. Jeg kunne tatt en bachelor, så en master, så jobbet et par år og startet ClickLift om 15 år. Men det var uaktuelt for min del. Man trenger ikke å kunne alt selv. Snarveien er å selge inn ideen til mennesker som allerede kan dette, sier han.
– Max har «driven» som skal til for å lykkes, sier seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Erling Johansson, som for kort tid tilbake delte ut stipendet til ClickLift.
Han sier at hverken alder eller kompetanse hos gründeren selv trenger å være noen hindring i en oppstartsbedrift.
– Produktet er innovativt med et stort markedspotensial og selskapet har tilknyttet seg kompetente folk. Det er det vi ser etter når vi deler ut slike stipender, sier han.
Holder foredrag
I høst løp Max Gouchan mellom gutterommet i Stavanger, der han fortsatt bor, og kontoret i innovasjonsparken i Stavanger. Mellom ekstrajobber og møter i Stavanger Unge Høyre, innom BI en gang i uken «for å få litt input», og i møter for å skaffe partnere.
I år trapper han opp med foredrag for studenter der han forteller om sin Bjørn Kjos-inspirerte filosofi om å «alltid se etter folk som er bedre enn meg selv». Samtidig skal produktet utvikles. Før helgen satt han seg på flyet til Japan for å møte designere og hente inspirasjon fra fabrikkbesøk i Tokyo.
– Hva må skje for at du gir opp?
– Ingen gründere gir opp. Jeg trenger ikke millionlønn eller utdannelse, så lenge jeg kan skape noe, sier han.
Les også:
Studerer, jobber og starter bedrift
Håver fortsatt inn på joggedresser
Ringer inn gode gründerstudenter(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.